Pescuit la somn cu clonc pe Dunare - 27 somni/ 5 zile
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
- kingofbeasts
- veteran
- Zoran Wiener
- utilizator constant
Feugen,
am pescuit in Spania si cu monofilament de rupere de 0,50 mm. Nici o problema. Se rupe in timpul contrei sau din atacul somnului. Nu in dril! Cu mono subtire de 0,20 mm nu poti tensiona destul o lanseta de somn. Asteapta pina fac si video-clip-urile, atunci vor fi multe mai clar.
Aruncarea cu forfac de 1,5 metrii si cu momeala vie - nici nu se pune problema. Aici intervine metoda celor 2 lansete, cu care se arunca mai intii plumbul de 300 - 400 de grame, dupa care se trage montura, chiar si forfah de 3 metrii, la locul de pescuit. Neaparat pluta pe montura, altfel nu merge.
O pluta de 60 grame nu ridica un plumb de 300 de grame de pe grund, si tine si un caras de 0,5 kg sus. In momentul in care acesta inoata spre fund si se opreste acolo, pluta il ridica in sus. Iarasi inoata in jos (asta e tendinta lui), se opreste - pluta il ridica in sus. Si asa tot timpul ramine in miscare. Eu pescuiesc din barca cu plute de 230 grame, plumb de 200 de grame si pun cleni de 500 de grame. Ei trag scurt pluta in jos, sub apa, dar imediat iasa din nou afara. Voi explica si asta in video-uri.
Eu nu pescuiesc cu tipari. Cu anghile de 35 - 50 cm se pescuieste cu succes la clonc. La monturi fixe n-as folosi tipari. Pentru mine o platica sau un clean de 0,5 kg face mai mult taraboi in apa (vibratii) decit o anghila de 100 de grame.
Zgomocele sunt de cumparat.
am pescuit in Spania si cu monofilament de rupere de 0,50 mm. Nici o problema. Se rupe in timpul contrei sau din atacul somnului. Nu in dril! Cu mono subtire de 0,20 mm nu poti tensiona destul o lanseta de somn. Asteapta pina fac si video-clip-urile, atunci vor fi multe mai clar.
Aruncarea cu forfac de 1,5 metrii si cu momeala vie - nici nu se pune problema. Aici intervine metoda celor 2 lansete, cu care se arunca mai intii plumbul de 300 - 400 de grame, dupa care se trage montura, chiar si forfah de 3 metrii, la locul de pescuit. Neaparat pluta pe montura, altfel nu merge.
O pluta de 60 grame nu ridica un plumb de 300 de grame de pe grund, si tine si un caras de 0,5 kg sus. In momentul in care acesta inoata spre fund si se opreste acolo, pluta il ridica in sus. Iarasi inoata in jos (asta e tendinta lui), se opreste - pluta il ridica in sus. Si asa tot timpul ramine in miscare. Eu pescuiesc din barca cu plute de 230 grame, plumb de 200 de grame si pun cleni de 500 de grame. Ei trag scurt pluta in jos, sub apa, dar imediat iasa din nou afara. Voi explica si asta in video-uri.
Eu nu pescuiesc cu tipari. Cu anghile de 35 - 50 cm se pescuieste cu succes la clonc. La monturi fixe n-as folosi tipari. Pentru mine o platica sau un clean de 0,5 kg face mai mult taraboi in apa (vibratii) decit o anghila de 100 de grame.
Zgomocele sunt de cumparat.
Salut si fir intins,
Zoran Wiener
--------------------------------------
http://www.pescuit-la-somn.com/
Zoran Wiener
Si totusi noaptea somnul vaneaza cu o intensitate mult mai mare decat ziua. Probabil ca o exlipcatie este aceea ca pe cursurile de apa navigabile (cum este Dunarea) legea te obliza sa folosesti semnalizare luminoasa. Probabil ca lumina face ca somnul sa fie ceva mai retinut in a se apropia de barca. O alta posibila explicatie ar fi aceea ca noaptea cand nu ai vizibilitate de loc (luna noua spre exemplu sau cer innorat) poti sa "aterizezi" cu barca si monturile in vreun copac pe care nu-l poti observa din timp. O alta problema posibila, in zona de frontiera, pot fi cei de la politia de frontiera, asta cand si daca isi fac meseria...crysst scrie:asta am intrebat si eu pe pescarul de la care am invatat sa bat la clonc....si mi-a raspuns ca nu a dat niciodata noaptea, si nici nu a vazut nici un bulgar (astia sunt meseriasi la clonc....cel putin in zona nastra) dand noaptea la clonc.....nu a putut sa imi zica de cekingofbeasts scrie:ps. a cloncanit cineva noaptea ? daca nu de ce?

Bucuresti
Herr Zoran,
Pentru somoteii aia mici ar merge un grip, e mult mai safe , si nici nu trebuie sa-i mai plesnesti peste bot.
http://www.totalfishing.ro/lip-grip-col ... 15636.html
Petri heil !
Pentru somoteii aia mici ar merge un grip, e mult mai safe , si nici nu trebuie sa-i mai plesnesti peste bot.
http://www.totalfishing.ro/lip-grip-col ... 15636.html
Petri heil !
- Zoran Wiener
- utilizator constant
Eu n-am voie sa pescuiesc noaptea pe Rin.
Pe Dunare s-au ridicat de doua ori mai multi decit ziua, dar n-au muscat.
O cunostinta din Germania, zona Passau, da si noaptea la clonc, pe Dunare. A avut cind a prins si 5 somni in 2 ore, de la 1 la 3 noaptea. Pina atunci urcau, dar nu muscau. Noaptea urmatoare au muscat de la 22 la 23 si dupa aceea deloc. Urcau, dar nu muscau. Apoi, saptamina urmatoare ia prins doar pe ziua.
Difera, nu este regula. Trebuie incercat.
La pescuitul cu cloncul somnul nu vine la momeala de foame, ci din curiozitate. De ce s-ar napusti asupra momelilor artificiale? Eu nu voi incerca niciodata aceasta combinatie.
Pe Dunare s-au ridicat de doua ori mai multi decit ziua, dar n-au muscat.
O cunostinta din Germania, zona Passau, da si noaptea la clonc, pe Dunare. A avut cind a prins si 5 somni in 2 ore, de la 1 la 3 noaptea. Pina atunci urcau, dar nu muscau. Noaptea urmatoare au muscat de la 22 la 23 si dupa aceea deloc. Urcau, dar nu muscau. Apoi, saptamina urmatoare ia prins doar pe ziua.
Difera, nu este regula. Trebuie incercat.
La pescuitul cu cloncul somnul nu vine la momeala de foame, ci din curiozitate. De ce s-ar napusti asupra momelilor artificiale? Eu nu voi incerca niciodata aceasta combinatie.
Salut si fir intins,
Zoran Wiener
Zoran Wiener
- Zoran Wiener
- utilizator constant
aZu,
stai linistit, nu patesc ei nimic de la plesneala.
Dar hai sa ne gindim, ce se-ntimpla daca-l prind cu clestii aia in gura si somnul incepe sa se zbata, si iar sa se zbata (ca inca nu-i de tot obosit, nu?) si sa se rasuceasca. Oare se raneste? In barca nu pot sa-l pun, ca se zbate cu ancorele-n gura. Ce fac? Il tin in aer pina oboseste, agatat in gura de un cleste de metal? Nu-i bine... Eu ramin la metoda asta.
Petri sei dank!
stai linistit, nu patesc ei nimic de la plesneala.
Dar hai sa ne gindim, ce se-ntimpla daca-l prind cu clestii aia in gura si somnul incepe sa se zbata, si iar sa se zbata (ca inca nu-i de tot obosit, nu?) si sa se rasuceasca. Oare se raneste? In barca nu pot sa-l pun, ca se zbate cu ancorele-n gura. Ce fac? Il tin in aer pina oboseste, agatat in gura de un cleste de metal? Nu-i bine... Eu ramin la metoda asta.
Petri sei dank!
Salut si fir intins,
Zoran Wiener
Zoran Wiener
- kingofbeasts
- veteran
tot din curiozitate ma gindescZoran Wiener scrie:De ce s-ar napusti asupra momelilor artificiale?

cu tot respectul insa deja faci asta folosind "plomb-teaser"Zoran Wiener scrie:Eu nu voi incerca niciodata aceasta combinatie.

Zoran Wiener scrie:Nu deranjeaza absolut deloc! De aceea suntem aici, sa discutam.
Ai dreptate, pescuitul la clonc e fascinant!
Exact asa ca tine am pescuit si eu la inceput, iar rezultatele au fost mai putin decit slabe. Eram disperat si dezamagit. Dar am invatat, am incercat si nu am respins sau negat nici un sfat!
"Scuza-ma ca-ti spun, eu tocmai ti-am scris contrariul mai devreme. In nici un caz nu sunt disperat si nici dezamagit. Poate sunt eu prea norocos."
Barca
Vei prinde si din barca de aluminiu, nu zic nu! Insa asa multi la numar?
"Daca pe site ai scris ca este absoult neindicat sa pescuiesti din barca de aluminiu iar aici ai scris ca voi prinde, dar nu asa multi, este suficient pt mine...Asta este ceva absolut relativ cu materialul barcii, si destul de greu de demonstrat..."
Montura
Vei prinde si numai cu un cirlig, nu spun nu, dar vei avea nenumarate rateuri.
"Iti spun sincer ca de cand folosesc o singura ancora, de calitate si o idee subdimensionata fata de carlig, nu am avut nici un rateu. Plus ca mi se pare mult mai sportiv sa folosesti un singur carlig sau ancora. In afara de asta, prezenta a doua carlige pe fir nu poate sa duca decat la accidente in timpul manipularii somnului...Deci voi ramane la o singura ancora"
Forfah lung
De multe ori e si nevoie de un forfah cit mai lung, depinde de situatie. Dar trasaturile nu vor mai fi atit de evidente!
"Un forfac de maxim 60-100 cm este absolut suficient dupa parerea mea"
Plumb acoperit
Acest lucru l-am observat atit pe Rin cit si pe Dunare. Dau exemplu Dunarea: intr-una din zile a batut vintul, si ca sa ramina montura cit de cit sub barca, am montat un plumb de 300 de grame, neacoperit, nevopsit.
'Un plumb de 300g mi se pare enorm atunci cand pescuiesti la clonc si nu cred ca exista curenti sau vant care sa necesite un gramaj atat de mare. Daca ar bate asa de tare vantul cu siguranta nu as iesi la clonc. Este foarte dificil de batut pe val, solicitant si fara randament..."
Dril la lanseta
Am avut cind in 30 de minute am prins 2 somni mari. Toata ziua nimic, doar in cele 30 de minute. Un dril la lanseta dureaza maxim 4 minute, mai mult dureaza facutul de poze. Un "dril" la sfoara (somn de 2 metrii) chiar si mai bine de 1 ora! Si-mi garantezi tu ca in ora aia nu ajunge la vreun pom sau radacini in apa?
"Si aici este relativ, un somn sarit de 15 ocale ma indoiesc sa-l scoti in 4 minute, darmite unul de 2m. Mi se par foarte exagerate estimarile tale...Sau poate nu ai vazut un "sforas" lipovenesc..."
Cloncul
Am schimbat cloncul (eu am intotdeauna 4 la mine), am schimbat frecventa de bataie si ce sa vezi! Somnii au inceput sa muste.
"Nu cred sincer, ca este nevoie sa schimbi cloncul neaparat ca sa obtii alt sunet. Cu un clonc poti scoate diverse sunete...Deci din nou ceva relativ"
Daca nu vrei sa-mi asculti sfatul, fa cum crezi tu de cuviinta.
Iti multumesc foarte mult pentru sfaturi, este posibil ca multora sa li se para interesante, dar intre interesant si folositor este o mare diferenta.
Personal cred ca este bine ca un pescar sa afle cat mai multe pareri. Eu sincer nu mi-as face un site de pescuit la somn decat daca as avea minim 15 ani de experienta, asa cum este Tudor din Franta.
Primele sfaturi adevarate si pertinente despre pescuitul la clonc au fost cele invatate de la Tudor, un om cu o mare experienta bazata pe capturile sale. Pot sa spun ca din articolul lui modest am prins esentialul pescuitului la clonc.
Numai bine.
Sper sa putem iesi odata la clonc si sa punem in practica experienta fiecaruia.
Dan
Cu vobler nu, insa cu shaduri si jiguri "uriase" am incercat atat pe Dunare cat si pe Drava( in Ungaria)... si "uneori merge" chiar destul de binekingofbeasts scrie:tot din curiozitate ma gindescZoran Wiener scrie:De ce s-ar napusti asupra momelilor artificiale?ar fi interesanta varianta in care dai cu cloncul ancorat intr-un loc si dupa ce-i ridici sa le dai cu wobbler-ul la nas.
![]()
![]()