despre linguri, lingurite, furculite...

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
valeriu28
veteran
veteran
Mesaje: 1276
Membru din: 16 Aug 2014, 21:04
Localitate: Bucuresti

despre linguri, lingurite, furculite...

Mesaj de valeriu28 » 22 Dec 2015, 16:51

Salut!

n-am prins nimic, asa ca sunt odihnit si vreau sa intreb "batranii" forumului... ce trebuie sa aiba o lingura ca sa prinda peste? (probabil ca trebuie sa fie legata cu fir de un pescar...)

de vreo 3 luni incoace, am tot cautat si mi-am facut o trusa de vreo 30 linguri, cele mai cunoscute, cu care altii au avut randament foarte bun.
am cautat, pana am gasit, modelele vechi de gipo, tv lure, profi blinker, si alte premiante in ale stilului.
lingurile or fi bune, dar eu nu stiu neam sa le joc, si mai vad uneori pe cate unu cu vreo baracuda sau spinnex sau nush ce care prinde bucata cu bucata.

intrebarea mea e: cum se joaca lingurile astea? am observat ca unele au bataie pronuntata pe cadere, altele sunt foarte rapide in miscare, de simti un pickamer in mana la recuperare, altele (gen delta - gipo - aia lunga) care au o miscare complet haotica in apa.
cum ati avut randament? lasata sa cada si recuperata pe fund? intre ape? la suprafata? clar perioada cere sa te duci mai jos cu ea.... dar inca nu am gasit decodarea. dintii de fierastrau? liniar?

cum trebuie sa se miste lingura perfecta? stiu ca e o intrebare grea, dar v-as multumi anticipat pentru un raspuns, sa pot si eu sa decodez acest pescuit la blincher (blinker). stilul imi place maxim, doar ca pana acum nu am prins la lingura sa pot sa incerc, mai incet, mai repede, gramaj mare, gramaj mic, pe fund, intre ape, pe recuperare rapida, atacul pe cadere, pe liniar... sunt multe intrebari si mi-as dori raspunsurile voastre sincere.
stiu ca o pe de o parte sunt privat de bucuria de a descoperi singur cum e mai bine, dar totusi e un anotimp in care lingura merge si as vrea sa incerc mai multe tehnici, sa mai experimentez ceva.. ( nu vorbim despre delta, acolo se prinde la lingura orice marla sinucigasa)
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

Avatar utilizator
DEM
veteran
veteran
Mesaje: 604
Membru din: 27 Iun 2012, 15:57
Localitate: bucuresti

Re: despre linguri, lingurite, furculite...

Mesaj de DEM » 22 Dec 2015, 17:49

vezi la Berti pe site :respekt:
Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.

Avatar utilizator
valeriu28
veteran
veteran
Mesaje: 1276
Membru din: 16 Aug 2014, 21:04
Localitate: Bucuresti

Re: despre linguri, lingurite, furculite...

Mesaj de valeriu28 » 22 Dec 2015, 18:11

merci DEM... cam toate articolele sunt citite... inclusiv cel de la Berti. dar cam peste tot sunt scrise multe fara esenta.. si fara cazuri particulare

exista tehnici care merg cu succes la voi si la lingura? gen twitching, etc?
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Re: despre linguri, lingurite, furculite...

Mesaj de razvan cristescu » 23 Dec 2015, 00:42

La inceput este recuperarea liniara.Atunci se poate observa viteza adecvata fiecarui tip de lingura.Apoi le accelerezi/stopezi ( observi caderea),le pompezi usor.Unele le joci ca pe twister(vertical),altele le joci combinat orizontal/vertical,altele le conduci doar pe orizontala,liniar sau cu variatii de viteza.

florin1948
veteran
veteran
Mesaje: 977
Membru din: 15 Ian 2009, 13:48
Localitate: Bucuresti

Re: despre linguri, lingurite, furculite...

Mesaj de florin1948 » 23 Dec 2015, 08:57

Draga Valeriu, nici la aceasta intrebare nu exista un raspuns universal valabil. Sant mai multe aspecte care trebuie luate in considerare si de regula , pana la urma, tot pe malul baltii afli rezolvarea ecuatiei. Eu zic mereu : cand vezi pe unul care prinde la greu ( la jig, lingurita, spiner,etc.) fa o pauza de cafea si stai cu ochii pe el, urmareste ce si cum face, asa se invata cel mai bine. Fiecare tip de lingurita, functie de forma si greutate are propria ei evolutie pe care trebuie sa o inveti foarte bine si sa exploatezi la maxim avantajele pe care ti le poate oferi. Dupa aceea , trebuie sa adaptezi lingurita la conditiile de mediu ( soare - innorat, apa limpede sau putin transparenta, adancime mare sau mica, fundul curat sau cu cocioc,ierburi, etc.). Nu am pretentia ca am enumerat toate cazurile posibile, de la balta la balta intalnesti alte si alte conditii de pescuit si trebuie sa te adap[tezi la fiecare in parte. De multe ori se prinde stiuca si in perioadele cand nu se hraneste activ, cam cum este acuma, cand nu are dinti si nu prea are pofta de mancare dar se repede la lingurita doar pentru ca o enerveaza miscarea acesteia prin apropierea ei . Am fost de curand la Vlahi, o balta renumita pentru capturile mari de stiuca. Clar stiuca nu manca, toate cele prinse au avut ancorele infipte in marginea buzelor, s-au repezit sa ciupeasca lingurita doar ca sa o alunge din apropierea ei. Dar nu-si tradeaza caracterul : una din ele inghitise un somotei de vreo 30 cm, care avea coada afara din gura stiucii si cu toate astea s-a repezit si la lingurita. Cu ditamai pestele in gat ( capul era deja digerat in burta ei) clar nu ii mai era foame,s-a repezit la lingurita de nervi !
In alta ordine de idei, fa-ti timp sa treci pe la mine sa-ti arat niste lingurite deosebite.
.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Avatar utilizator
valeriu28
veteran
veteran
Mesaje: 1276
Membru din: 16 Aug 2014, 21:04
Localitate: Bucuresti

Re: despre linguri, lingurite, furculite...

Mesaj de valeriu28 » 23 Dec 2015, 14:34

Multam frumos. oricum aveam in plan sa va sun ca ma mananca rau sa schimb niste inele. dar de acum trebuie sa ne pregatim sa digeram carnati si sunca...asa ca va umplu casa de orez dupa sarbatori:)

ideea e ca sunt atatea forme, modele, si sunt uimit de cat de fain poate sa lucreze o lingura, si cat de multe moduri de a o pescui exista. pana acum fara capturi... apropo, bibanul se prinde la lingura? o sa stau cateva zile pe malul lacului bicaz...

Sanatate si fire incordate!
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

goodmans
veteran
veteran
Mesaje: 503
Membru din: 04 Mai 2009, 00:19

Re: despre linguri, lingurite, furculite...

Mesaj de goodmans » 23 Dec 2015, 14:50

Salut Valeriu,
Intradevar conteaza cum "joci" lingurita in apa dar cel mai important aspect si cea mai mare "calitate" a unei linguri este ca stiuca sa existe si sa se hraneasca in ziua respectiva :)))

Cand nu se hraneste poti sa incerci cu orice,iar cand o face practic ataca orice ii trece prin fata.Diferenta o faci exact atunci cand se hraneste,pe unele ai atacuri mai dese decat pe altele.
Conteaza mult sa faci pauza potrivita pentru ca stiuca sa dea atacul,sa o joci exact deasupra bradisului in care sta ea ascunsa,conteaza sa imite cat mai bine speciile de pasnici care sint sursa ei de hrana in locul respectiv.
Am pescuit mult pe o balta in care era mult oblete,multa rosioara dar si stiuci (chiar mari).Normal ca cele mai prinzatoare linguri au fost niste oscilante argintii sau aurii cu paleta rosie.Daca la astea nu aveam atacuri de restul lingurilor,voblerelor sau plasticelor din trusa degeaba ma atingeam,o faceam ca sa-mi incalzesc mainile.

Avatar utilizator
valeriu28
veteran
veteran
Mesaje: 1276
Membru din: 16 Aug 2014, 21:04
Localitate: Bucuresti

Re: despre linguri, lingurite, furculite...

Mesaj de valeriu28 » 23 Dec 2015, 15:09

...cand nu mananca, desi o sa-mi sara unii in cap... mi-a fost demonstrat ca se poate prinde. totul e sa o decodezi. si tu cand esti satul nu mai mananci ceafa de porc la gratar, sau altele, dar parca ar merge un desert, sau parca n-ai mai mancat demult niste alune. ideea e ca am observat, si multumesc aici unui coleg de forum care mi-a demonstrat asta... ca si atunci cand nu se hraneste activ, o poti pacali. atunci intr-adevar faci diferenta.

iarasi, insistentele au rezultate. daca stii ca pe locul ala e o stiuca, si insisti, o iei pana la urma. prezinta-i meniul cu tot ce ai in trusa. incerci recuperari rapide, incete.
foarte importanta e discretia maxima. lanseaza cel putin la 10 metri distanta, si vino cu naluca pe la botul ei, cat mai natural, imbracat corespunzator, eventual ca la clean, sa nu te vada. am observat CLAR, pe o balta cu stiuci mai suspicioase decat clenii, ca daca simte vibratie (pasi, buruieni miscate etc) sau daca te vede, nu mai ai nici o sansa.
pestele e putin, si din ce in ce mai adaptat la nalucile noastre. finetzea face totusi diferenta. inclusiv strunele din fc le fac de cel putin 60cm.

eu chiar vreau sa demontez chestia asta, ca nu mananca si nu mananca. nu cred asa ceva:) (poate doar dupa furtuni, sau etc)
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

Avatar utilizator
keymaker
senior
senior
Mesaje: 421
Membru din: 26 Dec 2005, 13:57
Localitate: GALATI

Re: despre linguri, lingurite, furculite...

Mesaj de keymaker » 23 Dec 2015, 20:14

e clar ca stii teoria din ce spui .
personal, lingurile foarte curbate nu le recuperez liniar continuu.specialitatea mea ptr ele este caderea si stim ca stiuca pe cadere ataca foarte des.
la recuperarea continua ai recul mai mare in lanseta decat la cele mai putin curbate insa ptr ca pe mine m-a interesat ca lingura sa "joace" cat mai mult pe cadere atunci am inceput sa-mi fac singur lingurile din materiale usoare.
pe cele medii curbate le recuperez si liniar continuu iar pe cele mai plate le joc de le ia naiba(nu-ti dau recul in lanseta)dar aici incheietura mainii este baza.
ar mai fi ceva de spus:increderea in naluca pe care o folosesti(e drept ca si eu schimb regulat nalucile dar daca nu ai incredere intr-o lingura de obicei o dai deoparte repede fara sa apuce sa-si faca treaba.
lanseta care mie mi se pare foarte importanta,ar trebui sa stie meserie ptr linguri:sa fie parabolica(moderata etc).acu 15 ani daca nu mai mult cand am luat prima mea lanseta de spin din carbon a fost un ron thompson.era elastica si mergea brici pe linguri.o lanseta ca asta absoarbe socurile lingurii in apa si rectifica greselile mainii pescarului.voi noua generatie vreti totul fast, X fast si sa folositi o lanseta la toate tipurile de pescuit pe cand o lanseta moderata este ce trebuie ptr linguri mai ales cand esti incepator.dupa ce inveti joaca cu lingurile poti sa incerci si lansete mai tari ceva ca sa combini stilurile.
si strategia....ma duc la stiuca de fiecare data cu convingerea ca nu o sa traga ca e mofturoasa(m-am saturat de stiri de pe balta in genul:"daca veneai ieri sau acu o saptamanaaaaa.....era bestial. acu nu trage.".ce poti face sa o pacalesti.daca crezi ca o sa mearga cu miscari agresive te inseli.eu folosesc ceva subtil,linguri usoare pe caderi cat mai lungi ,pe recuperari liniare incete sau gume daca nu si nu ,ceva sa nu vibreze tare ,ca vreau sa i-o plimb pe la bot sa nu fie nevoita sa faca mult efort, sa i se para ceva de genul:primeste-o doamne si p'asta daca tot a trecut pe aici.
acu tu poti sa combini din toate astea cum vrei tu ca aici e personalizarea pescuitului ,unicitatea care poate atrage stiuca(sau respinge dupa caz) :)

florin1948
veteran
veteran
Mesaje: 977
Membru din: 15 Ian 2009, 13:48
Localitate: Bucuresti

Re: despre linguri, lingurite, furculite...

Mesaj de florin1948 » 24 Dec 2015, 08:40

Lingurite pentru stiuci mofturoase.Datorita reflexiei luminii nu arata atat de bine pe cat sant in realitate.

Imagine
upload gambar
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Scrie răspuns