Am citit pe aici diverse pareri si am constatat ca unii considera ca orice vaselina de uns rulmentii e buna pentru mulinete si orice ulei e indicat pentru ungerea galetului. E fals. Daca cineva isi imagineaza ca firmele producatoare de mulinete cumpara galeti de vaselina universala si unge angrenajele cu aceasta se inseala amarnic. Firmele care produc mulinete fac un caiet de sarcini in care se regasesc cerintele si proprietatile speciale pe care trebuie sa le indeplineasca unsorile, caiet care este trimis marilor producatori de lubrefianti, iar acestia ofera combinatia (reteta) optima in functie de materialele din care e construit ansamblul si conditiile de mediu (de lucru) in care e folosita mulineta.
Sunt diferente mari intre vaseline ce folosesc acelasi sapun (litiu,calciu,etc) ,pentru ca fiecare unsoare contine aditivi specifici cerintelor de lucru. Si pentru a exemplifica , gasim vaselina pe baza de litiu care lucreaza la temperaturi de -10/+80 de grade celsius cum la fel de bine putem gasi o vaselina ce are la baza tot litiul dar isi pastreaza proprietatile la temperaturi cuprinse intre -40/+150. Asadar vaselina nu se alege la intamplare ci asa cum am spus mai sus, functie de materialele care compun ansamblul, de mediul de lucru(umed, uscat,temperatura exterioara) si de regimul de lucru (turatii mari, presiune mare,etc).
Trebuie tinut cont si de solventii care compun unsoarea, unii dintre acestia pot dauna iremediabil materialelor din care sunt construite mulinetele. Si cum nu gasim fisa tehnica a vaselinelor si nu avem cunostinte temeinice de chimie, riscam mult folosind unsori la intamplare. De regula unsorile ce au in componenta substante petroliere sunt mai agresive decat cele sintetice.
http://www.zerrul.ro/?despre-unsori,20
WD40 are proprietati minime de ungere, e recomandat a fi folosit ca degripant si chiar degresant in unele situatii, nu recomand folosirea acestuia pentru a gresa rulmentul galetului.
Asa ca nu folositi orice unsoare pentru intretinerea mulinetelor, chiar daca aveti impresia ca aceasta functioneaza in parametrii dupa ce ati aplicat o vaselina din galeata (buna la toate), in realitate piesele ce compun ansamblul mulinetei sufera deteriorari fara a ne da seama de acest lucru.
Cati dintre cei care au folosit unsori alese empiric nu ati constatat desfacand mulineta ca desi vaselina era alba sau galbena atunci cand ati gresat mulineta, dupa o perioada de folosire in interior descoperiti un lichid cu vascozitate scazuta de culoare neagra ?! Acel lichid este rezultatul interactionarii produsilor chimici ce compun unsoarea cu materialele din care e fabricat ansamblul mulinetei, acel fenomen se numeste oxidare. Pentru ca intr-un fel se comporta o unsoare in interiorul unui rulment unde avem de-a face cu otel si in cu totul alt mod o va face in cazul pieselor din zinc, cupru, fier, magneziu ,titan, crom sau plastic.
Atasez in link-ul de mai jos efectul pe care-l are un lubrefiant asupra plasticului.
http://www.youtube.com/watch?v=dhb1DPadyhU