intretinere mulinete

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Jedi
veteran
veteran
Mesaje: 1230
Membru din: 04 Apr 2007, 03:15
Localitate: Morealu de Jos

Re: intretinere mulinete

Mesaj de Jedi » 09 Ian 2014, 01:38

zvic scrie:Nuam subtiat vaselina dar e aceeasi pe care o folosesc de multa vreme la mulinete similare si nu am patit sa se ingrwuneze asa mersul. Nu pun foarte multa, doar pe dintii de la rotile dintate si pe melc, in strat subtire.
Demult, la nu mai stiu ce mulineta, saibele de la manivela, de o parte si alta, aveau grosimi diferite.
Nu am bagat de seama si la montare le-am pus invers , asta facind mersul mai greoi ca inainte. Am mai desfacut-o de vreo 3-4 ori sa vad ce naiba are si in sfarsit am observat chestiunea.
La alta am montat dubios ceva saibe de la capetele pinionului sau intre pinion si rulmentul antirevers :roll: ...Iara mers greoi. :twisted: .
Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.

Stai jos
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 140
Membru din: 13 Mai 2014, 12:17

Re: intretinere mulinete

Mesaj de Stai jos » 04 Noi 2014, 17:45

Are cineva, din Cluj-Napoca, niste vaselina de calitate(de mulinete), si poate sa-mi vanda? Astept MP.

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2850
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: intretinere mulinete

Mesaj de tito » 29 Noi 2014, 21:23

Nu folositi orice unsoare pentru intretinerea mulinetelor, multe dintre ele vor avea ca rezultat uzura prematura sau chiar vor degrada componentele din interior. Daca vorbim de materiale plastice, trebuie vazut daca uleiul de baza al vaselinei e compatibil cu plasticul cu care avem de-a face. Vaselinele si uleiurile pe baza de silicon sunt inerte si nu au reactii negative cu suprafetele pe care se aplica. De aceea vaselina siliconica e indicata pentru gresarea mecanismelor in miscare a mulinetelor. Dezavantajul acestei este acela ca nu adera prea bine pe metal si in decursul timpului angrenajele vor ramane "curate". Nu folositi vaselina pe baza de litiu, grafit, acestea sunt inadecvate pentru mulinete. Nu amestecati ulei de mecanisme fine cu vaselina, procedand astfel,in scurt timp vaselina isi va pierde proprietatile si consistenta.

Printre cele mai recomandate vaseline sunt cele cu MoS2 (bisulfura de molibden) si cele care au in componenta teflonul (P.T.F.E.). Acestea au o aderenta net superioara pe angrenaje si rotile in miscare, atat pe metal cat si pe componentele din plastic.
Se recomanda degresarea tuturor componentelor din interiorul mulinetei inainte de gresare. Pentru degresarea antireturului folositi alcoolul izopropilic pentru a evita degradarea lui. Pentru ungerea acestuia folositi doar ulei cu teflon, acesta e un ulei uscat ,iar antireturul va functiona ireprosabil chiar si la temperaturi scazute. Daca aveti posibilitatea (Hornbach) va recomand sprayul cu teflon Ballistol http://www.ballistol.de/84-1-BALLISTOL- ... Spray.html ,asa arata. Se gaseste prin magazine si cel de la Griffon http://www.ambient.ro/GasestilaAmbient/ ... roductName .
Recomand sa inlocuiti uleiul pentru mecanisme fine cu acesta, atat pentru ungerea galetului cat si a axului care culiseaza tamburul.

Veti sesiza imediat diferentele si astfel mulinetele vor avea o viata mult mai lunga.

Ps.
Azi mi-a amintit un prieten de uleiul cu teflon si m-am gandit sa scriu aici aceste randuri in speranta ca va vor fi extrem de utile.

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2850
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: intretinere mulinete

Mesaj de tito » 01 Dec 2014, 11:33

Stai jos scrie:Are cineva, din Cluj-Napoca, niste vaselina de calitate(de mulinete), si poate sa-mi vanda? Astept MP.
Cauta la magazinele care comercializeaza echipamente si accesorii pentru biciclete, sau online http://www.dimisport.ro/biciclete/Intre ... h-line.htm .

Stai jos
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 140
Membru din: 13 Mai 2014, 12:17

Re: intretinere mulinete

Mesaj de Stai jos » 01 Dec 2014, 11:42

Multumesc. Despre vaselina de la Penn ce parere aveti?

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2850
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: intretinere mulinete

Mesaj de tito » 01 Dec 2014, 12:24

Stai jos scrie:Multumesc. Despre vaselina de la Penn ce parere aveti?
Niciun producator de mulinete nu fabrica vaselina, toate vaselinele destinate mulinetelor care sunt vandute de producatorii de mulinete sunt de fapt fabricate de firme care au o experienta indelungata in productia de uleiuri ,unsori si derivate petroliere. Shimano foloseste aceeasi vaselina atat pentru biciclete cat si pentru mulinete pentru ca atat bicicletele cat si mulinetele sunt utilizate in aceleasi conditii de mediu si au principii asemanatoare de functionare, unsoare trebuie sa indeplineasca aceleasi proprietati. Daca vrei sa ai constiinta impacata ca ai cumparat o vaselina pe care scrie (Shimano, Daiwa, Penn, Cormoran, etc) cumpara o astefel de vaselina. Eu insa aleg sa dau 30 ron pe 100gr de vaselina pentru biciclete ,care in realitate e identica cu cea care se gaseste in cutia celei destinata mulinetelor...difera doar cantitatea la pretururi comparabile.

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2850
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: intretinere mulinete

Mesaj de tito » 01 Dec 2014, 20:37

Si pentru ca am primit diverse intrebari in privat voi detalia si aici avantajele folosirii vaselinei si uleiului cu teflon. Recomand vaselina din link-ul postat ,e foarte fina si are o aderenta excelenta, nu cade de pe rotile dintate datorita miscarii de rotatie a acestora. Tot acolo se gaseste si ulei cu teflon, de calitate.

Mulineta va fi degresata ,eu folosesc alcoolul izopropilic pentru ca nu ataca piesele de cauciuc sau plastic. Acest tip de alcool se foloseste si e recomandat pentru curatarea rolelor de cauciuc si cabestanelor (capetelor) de redare si inregistrare ale aparaturii audio-video. Pentru piesele metalice se poate degresa si cu alte substante, dar recomand stergerea lor finala cu alcool izopropilic pentru a indeparta solventii degresantului folosit (motorina, gaz lampant,etc) ,astfel evitam interactionarea acestor solventi cu uleiul si vaselina ce vor fi folosite la gresarea ulterioara a componentelor si interiorului mulinetei.

Dupa ce am stres totul cu alcool izopropilic, asteptam 10-15 minute pentru ca alcoolul izopropilic sa se evapore. Atentie, nu lasati sticla deschisa ,acest alcool este extrem de volatil, folositi o carpa de bumbac pe care aplicati alcool. Nu folositi betisoare cu vata ,hartie sau carpe ce pot lasa scame, in niciuna dintre etape.

Dupa ce am degresat toate piesele ,inclusiv interiorul mulinetei si alcoolul s-a evaporat, aplicam prin pulverizarea de la o distanta de circa 10cm un strat de ulei cu teflon pe toate piesele cat si in interiorul mulinetei. E necesar sa asteptam circa jumatate de ora pentru stabilizarea teflonului pe componente. acest tip de ulei e inclus in categoria uleiurilor uscate.
Dupa care trecem la aplicarea vaselinei pe baza de teflon, se pune o pelicula fina, insistand pe angrenajele in miscare (rotile dintate) si pe capacele rulmentilor.

Atentie, nu folositi vaselina pe rola sau in interiorul antireturului. Daca vaselina va ajunge pe ansamblul antireturului acesta nu va mai functiona, va fi anulat. Folosirea uleiului cu teflon e indicata datorita faptului ca acesta va functiona ireprosabil si la temperaturi extreme,reducand in acelasi timp uzura. Uleiul de mecanisme fine fiind lichid va aduna mizerie si la temperaturi extreme (scazute sau de peste 40 de grade) acesta isi pierde proprietatile si eficacitatea ,datorita ruperii moleculelor din care este compus.

Idem la galet, rulmentul de la galet sau rolele acestuia sunt piesele cele mai expuse la acumularea de corpuri straine (mizerie, praf, nisip) Uleiul cu teflon este un ulei uscat care nu atrage si nu retine mizeria ca in cazul uleiului pentru mecanisme fine. Acesta e lichid si praful sau nisipul vor intra in masa acestuia ,de aici, datorita rotatiei si frecarii, va rezulta un compus abraziv (pasta abraziva) care va accelera uzura ansamblului.

Recomand acest tratament mulinetelor noi, dupa perioada de rodaj ,circa 4-5 partide. Datorita lucrului mecanic din interiorul mulinetei in vaselina vom regasi particule metalice rezultate din debavurarea rotilor dintate si a pieselor care au fost turnate.Aceste particule nu sunt la fel de abrazive ca nisipul si praful, dar in timp au si ele un rol important in uzura mecanismului interior.

Daca aplicam acest tratament mulinetelor deja uzate, vom constata ca apar zgomote ciudate folosind uleiul cu teflon, nu intrati in panica, uzura nu va avansa. Zgomotele sunt rezultate din uzura anterioara, piesele in miscare au capatat abateri de la cote. Zgomotul se propaga intr-o mai mare masura in mediu uscat decat in mediu lichid. De aceea traim cu impresia ca folosind ulei de mecanisme fine reducem uzura, pentru ca nu mai auzim zgomote "dubioase", in realitate praful in contact cu uleiul "rontaie" in liniste din piesele in miscare ale ansamblului.

Recomand cumpararea unei pompite din cauciuc (se gaseste in farmacii) si cu ajurorul acesteia sa suflam zona galetului dupa fiecare partida de pescuit.
Daca rulmenti functioneaza lin, nu sunt gripati si nu prezinta jocuri. aplicati doar o pelicula fina pe capacele acestora pentru a impiedica intrarea impuritatilor. Acestia au vaselina in interior care de regula nu se pierde pentru ca rulmentii sunt incapsulati. Nu aplicati ulei in rulmentii interiori, acest lucru va duce la pierderea consistentei si a proprietatilor de gresare a vaselinei. De aici va rezulta curgerea vaselinei din interiorul rulmentilor (in interiorul rulmentilor e vaselina pe baza de litiu) si in timp acestia vor incepe sa "suiere".

Astfel viata mulinetelor va fi prelungita si acestea vor functiona in conditii optime.

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2850
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: intretinere mulinete

Mesaj de tito » 02 Dec 2014, 10:58

Am citit pe aici diverse pareri si am constatat ca unii considera ca orice vaselina de uns rulmentii e buna pentru mulinete si orice ulei e indicat pentru ungerea galetului. E fals. Daca cineva isi imagineaza ca firmele producatoare de mulinete cumpara galeti de vaselina universala si unge angrenajele cu aceasta se inseala amarnic. Firmele care produc mulinete fac un caiet de sarcini in care se regasesc cerintele si proprietatile speciale pe care trebuie sa le indeplineasca unsorile, caiet care este trimis marilor producatori de lubrefianti, iar acestia ofera combinatia (reteta) optima in functie de materialele din care e construit ansamblul si conditiile de mediu (de lucru) in care e folosita mulineta.
Sunt diferente mari intre vaseline ce folosesc acelasi sapun (litiu,calciu,etc) ,pentru ca fiecare unsoare contine aditivi specifici cerintelor de lucru. Si pentru a exemplifica , gasim vaselina pe baza de litiu care lucreaza la temperaturi de -10/+80 de grade celsius cum la fel de bine putem gasi o vaselina ce are la baza tot litiul dar isi pastreaza proprietatile la temperaturi cuprinse intre -40/+150. Asadar vaselina nu se alege la intamplare ci asa cum am spus mai sus, functie de materialele care compun ansamblul, de mediul de lucru(umed, uscat,temperatura exterioara) si de regimul de lucru (turatii mari, presiune mare,etc).
Trebuie tinut cont si de solventii care compun unsoarea, unii dintre acestia pot dauna iremediabil materialelor din care sunt construite mulinetele. Si cum nu gasim fisa tehnica a vaselinelor si nu avem cunostinte temeinice de chimie, riscam mult folosind unsori la intamplare. De regula unsorile ce au in componenta substante petroliere sunt mai agresive decat cele sintetice. http://www.zerrul.ro/?despre-unsori,20
WD40 are proprietati minime de ungere, e recomandat a fi folosit ca degripant si chiar degresant in unele situatii, nu recomand folosirea acestuia pentru a gresa rulmentul galetului.
Asa ca nu folositi orice unsoare pentru intretinerea mulinetelor, chiar daca aveti impresia ca aceasta functioneaza in parametrii dupa ce ati aplicat o vaselina din galeata (buna la toate), in realitate piesele ce compun ansamblul mulinetei sufera deteriorari fara a ne da seama de acest lucru.
Cati dintre cei care au folosit unsori alese empiric nu ati constatat desfacand mulineta ca desi vaselina era alba sau galbena atunci cand ati gresat mulineta, dupa o perioada de folosire in interior descoperiti un lichid cu vascozitate scazuta de culoare neagra ?! Acel lichid este rezultatul interactionarii produsilor chimici ce compun unsoarea cu materialele din care e fabricat ansamblul mulinetei, acel fenomen se numeste oxidare. Pentru ca intr-un fel se comporta o unsoare in interiorul unui rulment unde avem de-a face cu otel si in cu totul alt mod o va face in cazul pieselor din zinc, cupru, fier, magneziu ,titan, crom sau plastic.


Atasez in link-ul de mai jos efectul pe care-l are un lubrefiant asupra plasticului.

http://www.youtube.com/watch?v=dhb1DPadyhU

DAIICHI007
veteran
veteran
Mesaje: 1123
Membru din: 24 Noi 2010, 18:12
Localitate: Bucuresti

Re: intretinere mulinete

Mesaj de DAIICHI007 » 27 Ian 2015, 17:40

Foloseste cineva vaselina METABOND ? Daca da, ce tip folositi ?

cristi.v
senior
senior
Mesaje: 354
Membru din: 17 Ian 2007, 23:15
Localitate: Ploiesti

Re: intretinere mulinete

Mesaj de cristi.v » 12 Feb 2015, 23:29

Stiu ca sunt multi posesori de Rarenium, sper ca materialul din link-ul de mai jos va fi de folos. (si se aplica de asemenea si la multe alte modele)
Este documentata destul de bine mentenanta unei mulinete.

http://www.worldseafishing.com/forums/t ... w.2462835/

Scrie răspuns