Racul
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
am mancat de doua ori raci, dar sunt deliciosi!! eu i-am prins in timp ce dadeam la salau cu pestisor viu sau bucatica. s-ar putea sa ma insel dar eu stiam ca racii isi depun ouale la sfarsitul lui octombrie, cand ii gasesti la o juma de metru de mal, de poti sa-i iei cu mana sau cu minciogul. cel putin asa e pe la noi la o balta care e full de raci care trag la orice si iti fac numai zile fripte.
-
- utilizator constant
- Mesaje: 185
- Membru din: 29 Aug 2006, 17:13
racul
femelele ajung pana la 13-14 cm si o greutate 75-85 g iar masculii peste 15 cm cu o greutate de 150-160 gr.perioada de reproducere incepe in octombrie si continua in noiembrie .ouale fecundate raman lipite pe partea inferioara a cozii femelei timp de 6 luni eclozarea relizandu-se dependent de temperatura apei,in luna mai sau iunie.puii raman atarnati de coada femelei 8-12 zile dupa care duc o existenta independenta.in primul si al doilea an puii naparlesc de 5 ori ceea ce permite dezvoltarea masei corporale,din al 3-lea an naparlind de 2 ori,iunie-iulie respectiv noiembrie dupa reproducere.pana la formarea noii cruste racii sunt foarte prudenti stand mai mult ascunsi fiind foarte vulnerabili la rapitori(somn,stiuca,vidra,sobolan)racul cauta sursele de hrana in timpul noptii,prin deplasare inainte,orientandu-se in gasirea prazii,in apropierea malurilor,cu ajutorul antenelor,dupa miros si pipait.mediul de viata al racilor este in apele curgatoare cu curs lent,fundul curat,fara mal si cu o vegetatie acvatica formata din nuferi,paura,rogoz,trestie.prefera malurile scobite sau usor de scobit,cu radacini de arbori ce le pot asigura adapost in timpul zilei.racii pot creste si in lacuri,izvoare si iazuri ce le asigura conditii de adapost ,de hrana si de miscare(fund lipsit de mal).
in legislatia actuala este interzisa prinderea racilor sub dimensiunea de 9 cm si a femelelor pe abdomenul carora exista oua sau pui.in legislatia pescuitului de la 1896 era interzisa pescuitul racilor in lunile aprilie-mai.racii se pot pastra vii in cosuri sau lazi tinute la umbra si acoperite cu panza umeda.nu se consuma racii morti de 4-5 ore intrucat carnea este foarte alterabila si devine toxica.deosebirea racilor fierti morti de cei fierti de vii se face dupa tinuta cozii.la racii fierti vii coada este incovoiata si rigida,la cei fierti morti este extinsa si moale.la fierberea racilor culoarea crustei acestora devine rosie.racul are o cantitate redusa de carne consumabila,localizata in zona abdominala a cozii.carnea este insa de o calitate superioara privind gustul,puterea energizanta si gradul mare de asimilare.
in legislatia actuala este interzisa prinderea racilor sub dimensiunea de 9 cm si a femelelor pe abdomenul carora exista oua sau pui.in legislatia pescuitului de la 1896 era interzisa pescuitul racilor in lunile aprilie-mai.racii se pot pastra vii in cosuri sau lazi tinute la umbra si acoperite cu panza umeda.nu se consuma racii morti de 4-5 ore intrucat carnea este foarte alterabila si devine toxica.deosebirea racilor fierti morti de cei fierti de vii se face dupa tinuta cozii.la racii fierti vii coada este incovoiata si rigida,la cei fierti morti este extinsa si moale.la fierberea racilor culoarea crustei acestora devine rosie.racul are o cantitate redusa de carne consumabila,localizata in zona abdominala a cozii.carnea este insa de o calitate superioara privind gustul,puterea energizanta si gradul mare de asimilare.
Toti pescarii ajung in Rai...