old_radu scrie:Spring scrie:...
Bunicul meu mi-a tras o livada de pruni de toata frumusetea si facem multa tuica in familie. ...
...la cate grade o "scoateti" ?
Facem simplu distilata la 32-34 de grade si dublu distilata la 50-55.
mai nou am inceput sa facem si la 40-45.
Acum depinde de aroma. Prunii stanley produc mult dar nu au forta pt alcol pe care o au cei autohtoni. Mai am si zaharosi(Darjan) dar nu le place zona. Bistritele sau prunele moi sau coadesele dau cea mai placuta aroma si tarie mai multa desi nu au glucoza mai multa ca soiurile astea noi de pepiniera.
De preferinta ar fi sa scot samburii sa fac slibovica dar e prea mult de lucru. Danful ala nasol de pruna puturoasa vine din sambure la unele soiuri si de la procedeul de fermentatie. Partea de sus de pe borhot, vreo 30 cm, o arunc. Se mai poate scoate sa ramana aroma fina daca se opreste tuica la 50 de grade si se indoaie cu apa de izvor de piatra tare de munte. Cea mai buna ar fi din retezat care e aproape de mine. Ce ramane se baga la redistilat si iese aia tare.
Calitatea se controleaza si de la cules, sa nu fie iarba, pamant, prune cu mucegai. Pe urma fruntea se arunca si tuica o tinem o luna in niste vase mari cu un manunchi de lemne din inima de dud. Asta o coloreaza frumos si o limpezeste bine+ ca ii da putin tanin care o rafineaza. Pe urma o bag la butoi intre 2 si 4 ani, Butoiul de stejar ii da o culoare rosiatica iar cel de salcam o culoare galbena pai.
Intradevar dupa 4 an ide stat in butoi isi pierde aroma si ia gust mult de tanin din lemn si nu se mai simte nici taria, te fura

. Dar asta nu e nici o smecherie. Daca se face de la inceput cum trebuie e foarte buna si dupa 6 luni.
Am observat ca cea tinuta intr-un butoi unde mai demult fermentam vinul, are o aroma mai nobila. Si bauturile distilate din cereale se tin tot in butoaie de porto in care s-au facut vinuri. Singlemalt-urile, in mare parte, de acolo isi iau aroma si culoarea.
Reteta bunicului meu e : o lingura de miere, 50 de grame de ceai de tei cu o frunza de gutui+200g de tuica de 55. e mortal, si la propriu si la figurat.

Eu pe aia tare o prefer cu shot-ul dupa ce a fost tinuta la congelator, si aia mai slaba fiarta cu putin zahar.