Pescuitul salaului, cu naluci, in complexul lagunar Razelm-Sinoe

Complexul lagunar Razelm-Sinoe este format din 5 lacuri principale – Razelm (Razim), Sinoe, Zmeica,i Golovita si Babadag – si alte citeva secundare – Istria, Nuntasi, Ceamurlia, Leahova Mare, Leahova Mica, Cosnei, Agighiol, Topraisar.

 

Apa, in marea majoritate a complexului, este salmastra. Suprafata totala este de 1.015 kmp, din care 865 kmp luciu de apa. Cea mai mare parte a complexului o constituie zona depresionara (vechiul golf Halmyris) ocupata initial de apele marii si care a fost compartimentata ulterior, prin formare de cordoane si grinduri. Parti ale complexului reprezinta zone de protectie ecologica integrala, strict protejate, aflate sub directa administrare a A.R.B.D.D. – Insula Popina, Grindul Lupilor, Grindul Chituc,

Capul Dolosman si zona Istria-Sinoe. Informatii exacte despre pozitionarea geografica acestor zone gasiti pe site-ul A.R.B.D.D. – www.ddbra.ro. Permisele de pescuit pentru complexul Razelm-Sinoe se elibereaza de catre A.J.V.P.S. Tulcea.

Complexul inca detine o potential piscicol imens, speciile de apa dulce fiind bine reprezentate, alaturi de unele specii de pesti marini, care patrund in interiorul complexului (mai ales in lacul Sinoe), in cautarea hranei, la adapost sau pentru depunerea icrelor. Ca urmare crapul, carasul, platica, somnul, bibanul, stiuca traiesc alaturi de chefalul mare, chefalul mic, scrumbie, calcan, cambula. Dar faima complexului este adusa de SALAU, nu degeaba zona fiind denumita “patria salaului”. Apa curata si limpede, bine oxigenata, substratul nisipos-pietros (exceptie face zona nord estica, de la varsarea celor 3 canale mari – Dunavat, Mustaca si Dranov – care aduc aluviuni), abundenta resurselor de hrana, fac Complexul Razelm-Sinoe un habitat ideal pentru salau.

Locuri si strategii generale

De la inceput, trebuie facuta precizarea ca toate informatiile referitoare la locuri, strategii, tehnici si echipament se refera la pescuitul din barca. Cu putina imaginatie, pot fi adaptate pescuitului de pe mal.
Salaul “de Razelm” este putin diferit de cei care traiesc in Dunare sau in alte lacuri – este “bondoc”, scurt si indesat. Exemplarele mici (sub 2 kg) traiesc in cirduri de 20-30 de exemplare, cei de talie “medie” (2-5 kg) in grupuri de 3-4 exemplare, cei mari (adevaratele trofee) traiesc solitari. Ca idee generala, pot fi gasiti in jurul structurilor submerse (pietre, insule si platouri scufundate, “canale” dintre insule, santuri ramase in urma operatiunilor anuale de dragaj si decolmatare a gurilor lacului, etc.). Ocazional, poate fi gasit si pe exteriorul grindurilor de margine, in apele Marii Negre (au fost semnalate capturi ale unor exemplare mari in bazinele portului Midia). Sa cauti aceste zone pe 1000 de kmp este complicat, asa ca folositi cu incredere informatiile obtinute de la cei care traiesc in jurul lacurilor. Daca dispuneti de un sonar, treaba este mult simplificata. Principala sursa de hrana a salaului din Razelm este reprezentata de gingirica (Clupeonella delicatula) si guvidul de nisip (Pomatoschistus microps leopardinus). Eventuala observare a bancurilor de gingirica si urmarirea lor poate ajuta la identificarea locurilor de pinda si atac ale salaului.

Ca punct de plecare puteti folosi harta complexului.

Un factor determinant al comportamentului pestilor este vintul. Vinturile din sud si est aduc un puternic aflux de apa sarata si concentratia de sare depaseste nivelul agreat de salau, deci zona estica a complexului este compromisa. O buna sansa aveti atunci in canalele care fac legatura intre lacuri (Canalul 2, Canalul 5, etc.). Pescuiti in locurile “consacrate”, daca nu obtineti rezultate schimbati locul fara regrete. Daca prindeti o “serie” de strapazani si sinteti in urmarirea unui trofeu de salau, schimbati naluca folosita cu una mai mare sau schimbati zona de pescuit. Daca aveti una-doua capturi mai mari, insistati pe zona respectiva. Daca simtiti atacuri indecise sau nefinalizate, nu va grabiti sa schimbati naluca, schimbati modul de prezentare sau elementele monturii folosite (jig, fir, etc.). Un avertisment pentru cei ce pescuiesc din barca: intinderea mare de apa pastreaza cite ceva din caracteristicile marii-mama, vintul se schimba foarte repede si lacul se “monteaza” foarte usor. La primul semn de furtuna, cautati adapost sau intorceti-va la mal.

Echipament si Tehnici

Avind in vedere pestisorii-prada preferati de salaul, aria de selectie a nalucilor este limitata. In expunerea mea ma voi referi strict la voblere si soft-bait-uri, desi in unele cazuri o oscilanta lunga si subtire, o ondulanta (gen Mepps Cyclops) sau chiar o cicada poate reprezenta alegerea perfecta.

Pescuitul cu voblere
Ca o caracteristica generala, voblerele utilizate vor fi din categoria “sinking sau “suspending”. Pot fi folosite orice voblere de tip “minnow”, in pattern-uri cit mai naturala – gri, argintiu, sidef, alb, etc.- cu marcaj contrastant al spatelui – negru, albastru, verde, etc. Marimea recomandata a voblerelor este de 7 pina la 12 cm. Voblerele se leaga direct de firul principal, fara agrafe sau struna, care le-ar putea afecta evolutia. Recomand calduros folosirea unor leader-e din fluoro-carbon, cu rezistenta mare la abraziune. Lanseta si firul principal folosite trebuie armonizate. Daca utilizati o lanseta cu actiune “Fast”, folositi monofilament de 0,22-0,30, daca lanseta are actiune “Moderate-Fast” sau chiar “Moderate” puteti utiliza si multifilament de 0,10-0,16. Recuperarea voblerului se face in stilul “clasic”, cu stopari pe evolutie, eventual cu usoare tractiuni laterale din virful lansetei. In cazul in care folositi voblere suspending, incercati diverse paliere de evolutie, pina gasiti zona de hranire a salaului. Puteti utiliza echipament de spinning sau de asting, in acest ultim caz grosimea firelor putind ajunge si pina la 0,32 (in cazul monofilamentelor). Lanseta n-ar trebui sa fie mai lunga de 2,25m, echilibrata cu o mulineta care sa va asigure o rezerva rezonabila de fir (salaul nefiind un luptator remarcabil).

Modele de voblere recomandate: Rapala Shad Rap, Rapala Husky Jerk, Rapala Tail Dancer, Rapala CountDown, Cotton Cordell Wally Diver, Bomber Long “A”, Yo-Zuri Pin’s Minnow, Yo-Zuri Crystal Minnow, Smithwick Super Rogue, etc.

Pescuitul cu soft-bait-uri
Nu mai trebuie facuta precizarea ca de la introducerea lor pe piata, soft-bait-urile (plasticele moi) au reprezentat o “arma mortala” in pescuitul pestilor rapitori, al salaului in special. Shad-uri, grub-uri, chub-uri, stick-uri, worms sau creatures, fiecare tip de naluca siliconica isi poate gasi locul in arsenalul pescarului de salau. Pe Razelm shad-urile, grub-urile si chub-urile par a face legea, dar nimeni n-a interzis “experimentele”. Asa ca puteti incerca folosirea altor tipuri de soft-bait-uri. Pattern-urile coloristice sint aceleasi ca la voblere: culori naturale, cit mai apropiate de cele ale pestilor-prada, fara a uita celebrul “chartreuse” (s-ar parea culoarea preferata a salailor si a pescarilor de salau, mai ales). Indiferent de metoda folosita (jigging, Split Shot, Drop Shot, etc.) plumbajul optim este de 5-15 grame, in functie de marimea nalucii folosite, Razelmul fiind un lac lipsit de curenti foarte puternici. Daca pescuiti in canalele care fac legatura intre lacuri (mai ales primavara si toamna, cind au loc mari schimbari de nivel ale apelor) atunci folositi un plumbaj mai greu, care poate ajunge si la 30 de grame, in functie de taria curentului din acele canale. Rata de agatare relativ scazuta nu impune folosirea unor cirlige “moi”, orice cirlig de jig de calitate fiind potrivit. Firele folosite ramin la latitudinea fiecaruia, in functie de metoda, stilul si preferintele personale. Recomand totusi folosirea unor fire de buna calitate si a unui lider de fluoro-carbon, mai ales in apele de adincime mica si transparenta mare. Lansetele si mulinetele se aleg in functie de preferintele personale, dar recomand sa aveti pregatite cel putin doua seturi complete, pentru a putea schimba rapid metoda sau naluca.

Avind in vedere locurile preferate ale salaului, pescuitul cu soft-bait-uri poate fi impartit in trei categorii distincte:

– Pescuitul in ape de adincime mica-medie (sub 4 metri)
Acest tip de ape sint caracterizate de transparenta relativ mare, decit reclama o prezentare discreta a nalucilor. Marimea nalucii si evolutia in apa sint determinate de gradul de activitate al salailor. Puteti folosi evolutia in “dinti-de fierastrau”, evolutia “tiris” sau o combinatie a celor doua. Naluca si jigul pot fi montate clasic sau intr-o montura Split-Shot. Naluci recomandate: Mr Twister Sassy Shad, Walleye Assasin, Cabela’s Living Eye Paddle Tail sau Action Tail, Yum Walleye Grub, Bass Pro Shops XPS Squirmin’ Shad, Strike King 3X-3X Z Too, Salt Striker, Storm Wildeye Finesse Minnow, Lunker City Fin-S Shad, etc.
Exemplificare: zona adiacenta grindului Chituc. Acolo exista doua “santuri” paralele cu marginea grindului, ramase in urma operatiunilor de dragare-decolmatare. Adincimea apei in marginea santurilor este de aproximativ 2 metri, in mijlocul santului de 3 metri. Odata identificata structura si directia santurilor (in lipsa unui sonar, un fir cu plumb sau chiar un jig mai greu va poate da indicatiile necesare) se lanseaza contra curentului (slab, dar exista un curent acolo), se asteapta ca jigul sa atinga substratul si se incepe recuperarea “in dinti de fierastrau”. Daca dupa citeva aruncari nu aveti nici o prezentare la naluca, schimbati modul de recuperare in “tiris”, pipaind substratul cu naluca, executind o recuperare aproape liniara, punctata de miscari laterale de mica amplitudine, din virful lansetei. Eventual alternati evolutia “in dinti de fierastrau” cu cea “tiris”. Odata stabilite adincimea si gradul de activitate al salailor, insistati pe locurile in care prindeti sau continuati deplasarea in lungul santurilor pina gasiti locul “productiv”.

– Pescuitul in ape adinci (“gropane”)
In aceste locuri, caracterizate de adincimi mari si vizibilitate scazuta, metoda de pescuit optima este reprezentata de prezentarile verticale, fie ca este jigging, fie ca este Drop Shot. Nalucile folosite sint cele care asigura o vibratie discreta, cele “specializate” pentru metoda Drop Shot fiind ideale: Yamamoto Flat Tail Worm si Kahuna Cut Tail, Berkley Drop Shot Power Minnow si Power Worm, Zoom Super Fluke, Bass Assasin, Slug-Go, Yum Houdini Shad, Strike KIng 3x-Zulu Jerkbait, etc.
Exemplificare: groapa din capatul estic al canalului Periteasca mica. Adincimea maxima a gropii este de 9 metri, cu un palier (prag) spre partea extrem-estica de 5 metri. Puteti incerca o prezentare “lansata” pe marginea palierului, folosing jiguri mai grele si soft-bait-urile recomandate pentru pescuitul in ape de adimcime medie, dar cea mai productiva metoda este prezentarea verticala, pe prag sau pe fundul gropii. Ramine sa gasiti zona pe care vineaza salaul in momentul in care pescuiti. Prezentarile sint de obicei discrete, de aceea recomand folosirea unor fire fluo, care sa permita observarea oricarei devieri de la “normal” si un pescuit cu virful lansetei indreptat spre apa (citeodata salaul apuca naluca si se ridica in masa apei, orice “inmuiere” a firului insemnind un contact cu pestele, necesitind o intepare imediata). In cazul in care optati pentru prezentari Drop-Shot, amplitudinea miscarii trebuie sa fie mai mare decit in mod obisnuit, acoperind o coloana de apa de cel putin 1 metru.

– Pescuitul in canale
Pescuitul in canalele de legatura dintre lacuri este asemanator cu cel al pescuitului in ape curgatoare. Metodele folosite sint determinate de forta curentului, gradul de activitate al salailor, migratia bancurilor de gingirica, etc. Nalucile folosite ramin la latitudinea pescarului, adaptarea lor facindu-se in functie de metoda de pescuit aleasa. Cea mai buna optiune este reprezentata de shad-urile “clasice” (Mister Twister Sassy Shad) de 7-10 cm.
Exemplificare: pescuitul in Canalul 5. Cu barca ancorata pe mijlocul canalului, se executa lansari si recuperari in contra curentului, incepind de la mal spre mijloc, incercind sa pastrati naluca cit mai mult in contact cu substratul. Daca nu aveti prezentari pe substrat, ridicati naluca pe un palier superior si continuati, pina gasiti adincimea la care vineaza salaul. Din cauza curentului puternic, puteti avea surpriza sa agatati un salau, fara sa simtiti atacul asupra nalucii.

Indiferent de naluca folosita, vobler, soft-bait, oscilanta, cicada, etc. folosirea atractantilor poate imbunatati rezultatele partidei de pescuit. O alta optiune interesanta este folosirea unei creme care sa “mascheze�? mirosul de benzina, nicotina sau chiar mirosul natural al miinilor. O astfel de crema este Yum Hand Balm.

Ca ultim sfat: daca pescuind salau simtiti ca naluca s-a agatat, asteptati citeva momente inainte de a forta. S-ar putea sa aveti surpriza sa constatati ca “agatatura” are mustati si coada si sa fiti “luat la plimbare” de unul dintre numerosii (inca!) somnii care traiesc in Razelm. Ce se intimpla dupa aia ramine intre voi si somn! Cum spune un vechi proverb african: “in ziua cind lei vor avea istorici, multi vinatori vor inceta sa mai fie eroi”. In cazul nostru salai, somni si pescari!

Fir intins tuturor!