zargan la mare
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
zargan la mare
baieti as vrea sa va intreb cum pot prinde zargan la lanseta(monturi)si dak ati putea sami spuneti cateva locuri in care sta si poate fi prins(pe langa mangalia dak se poate)va multumesc anticipat
-
- utilizator nou
needlefish (belone belone).
http://www.fishbase.org/Summary/Species ... .php?id=47
http://www.fishbase.org/Summary/Species ... .php?id=47
Pe aici la Atlantic e pestele cel mai usor de prins. Insa in curent in timpul fluxului sau refluxului. Cu o pluta culisanta, mare care tine plumb de 15 grame si trebuie sa fie stopata cam la 1m sau 1m50 de plumb. Forfac de 20 cm si carlig de cat vrei. In carlig pesti mici (nu stiu cum le zice in ro, aici eperlans) sau rame de mare. Arunci in curent si lasi sa deriveze treaba. Cand trage in general pluta nu se manifesta insa zarganul sare pe langa pluta agatat singur. Drill=0.
Nu am avut nici o satisfatie sa-i prind.
Nu am avut nici o satisfatie sa-i prind.

Mai poti prinde prin spinning. Folosesti o lingurita usoara (10-25 g), lunga de circa 7-12 cm, la care pui intre inelul de sfirsit si tripla un fir de 10-20 cm (forfach, daca vrei sa-i spui asa) care sa fie din mono gros de cel putin 0,40 mm sau fluorocarbon. Alternativ poti avea pe firul principal una sau doua musculite, dar nu e obligatoriu de loc. Recuperarea o faci neregulat, cu viteze alternante si cu stopuri scurte, de max 1 sec, i zig-zag daca vrei. Dar in general recuperarea trebuie facuta cu viteza relativ mare spre f mare.
Apropo de metoda cu pluta, se poate folosi bucati de scrumbie ca momeala, si mai ales fileu, nu cap sau coada.
Nu pescuiesc la musca de loc dar stiu ca se poate prinde zargan si la musca. Nu e productiv dar se poate. Cu streamer argintiu si cu multe fire stralucitoare de "flashabou". Recuperarea se face cu miscari lungi si rapide.
Indiferent de metoda, cel mai bine se prinde zargan cind bate vintul si in plina zi. Nu seara sau dimineata. Cel mai bine de la 11-12 dimineata pina dupa amiaza tirziu.
Apropo de metoda cu pluta, se poate folosi bucati de scrumbie ca momeala, si mai ales fileu, nu cap sau coada.
Nu pescuiesc la musca de loc dar stiu ca se poate prinde zargan si la musca. Nu e productiv dar se poate. Cu streamer argintiu si cu multe fire stralucitoare de "flashabou". Recuperarea se face cu miscari lungi si rapide.
Indiferent de metoda, cel mai bine se prinde zargan cind bate vintul si in plina zi. Nu seara sau dimineata. Cel mai bine de la 11-12 dimineata pina dupa amiaza tirziu.
Expert in a invata rima sa inoate.
dan
dan tu pescuiesti la zargan nu? daca da spunemi care a fost cel mai mare zargan prins si cu ce lai prins? pot prinde si chefal la artificiale?
Chefal la artficiale foarte greu. Din intamplare poate :
http://www.rapitori.ro/images/articole/imag_59_11.jpg
http://www.rapitori.ro/images/articole/imag_59_11.jpg
tudor
ok tudor dar ce alte specii de pesti se pot prinde in mare la artificiale?
Re: dan
Chefal nu am prins niciodata si nici nu stiu daca exista in Suedia (eu am inceput sa pescuiesc mai serios aici si deci nu stiu pestii din Rom).bisi scrie:dan tu pescuiesti la zargan nu? daca da spunemi care a fost cel mai mare zargan prins si cu ce lai prins? pot prinde si chefal la artificiale?
Pescuiesc la zargan dar numai cu lingurita, cum am descris mai inainte. Linguritele care eu le folosesc sint prelungi, de ~10-11 cm lungime si max 10 mm latime la capat si cca 5 mm la inceput. Pe o parte e lipit foaie metalica tip abtibild (cu reflexe care imita solzii de peste) sau vopsita in aceeasi maniera. Spre "virf" e lipit sau vopsit un ochi. Lingurita are un singur cirlig triplu atasat la "coada" cu un inel sau doua. Eu le modific si pun un fir de 10-20 cm intre tripla si lingurita. Celelalte fete ale linguritei trebuie sa fie f lucitoare (dosul si lateralele). Lingurita nu plata, ci ceva ondulata sa zic asa. Greutatea e intre 18-28 g.
Am amici care au pescuit la pluta dar eu inca nu am incercat. Vreu sa incerc la anul. Aici, in Suedia, zarganul vine aproape de mal numai in aprilie-mai (total 4-6 saptamini) ca apoi sa-l pescuiesti numai intimplator. Aici i se zice "stiuca cu cioc/corn".
Expert in a invata rima sa inoate.