fire pentru pescuit la musca

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 28 Iun 2004, 11:40

Cum am spus si mai sus .. este greu de explicat in cateva cuvinte.

WF - este prescutarea din engleza a firelor cu "greutatea inainte", adica acea greutate proprie a firului de pma care este necesara pentru a fi lansat cu un bat in aceeasi clasa.
Firul WF de pma este compus dintr-o parte activa si una pasiva. Cu cea activa in care este concentrata si marea parte a "greutati" acestuia se executa lansarea. Aceste parti active sunt de diferite lungimi in functie de pescuitul pe care intentionam sa-l practicam la un moment dat. Lungimile cele mai frecvente sunt intre 5-11 m.
Clasificarea firelor si betelor se face in functie de greutatea ideala pentru lansare. Asa spusa in mare.

Un fir WF v-a incarca usor un bat ... bine inteles daca partea activa v-a fi dincolo de varf. Sunt o serie de exceptii dar tinand cont ca este ami usor sa lansezi cu un fir mai scurt ... de aici vine si recomandarea de a folosii WF-uri.

WF-urile sunt mai universale si la o lungime a partii active intre 7-9 m sunt usor de manuit si lansat, chiar daca la pescuitul propriuzis nu toata partea activa a firului trece de verful batului. :-)
Cati pescari tot atat de multe teorii.
Dar din experienta acumulata cand am fost acreditat sa asist la invatarea primeleor miscari de lansare, vine si sfatul.

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 28 Iun 2004, 14:54

Am citit si eu articolul despre fire de pma publicat pe site ... si am simtit nevoia sa fac cateva remarci pe marginea lui.

Toate firele, ca sutn compelte sau ca sunt din bucati, ca se numesc SL, ST si amd ... sunt fire WF.
Fiind o traducere de pe siteul unui producator american, ei se folosesc de o filosofie americana de a le impartii in categorii si modele.

WF-uri cu partea activa mai scurta si uneori cu o greutate la limita superioara, sau chiar depasind aceasta, sunt special create pentru muste mari si pescuit in conditii de vant ce poat atinge uneori si chiar depasii 10m/s fara prea mari probleme. Doar un exemplu. Dar nu exista reguli bine definite.
Cu acelasi fir poti pescuii si in alte situatii ... de ex. de vant zero si muste mai mici, dar ai nevoie de a reactiona rapid si plasa musca pe diferite locuri in functie de deplasarea pestelui. Vezi pescuitul la Tarpon si Bonefish. NU am pescuit mult la avat dar din cat am facut-o am remarcat aceasi necesitate de al provoca cu lansari precise si repetate, cand vaneaza la suprafata bancuri de pestisori. Un WF #7-8 cu parte activa de 6-8 m il misti rapid cu viteza mare in aer si poti face lansari pana in 20 de metri fara probleme. Antrenamentul de care vorbeam ... pe uscat, va v-a da indemanarea necesara sa compensati greutatea firului si sa puteti face lansari aproape fara zgomot.

Inca ceva de remarcat este sa nu credeti ca ceea ce apare scris pe siteurile prooducatorilor sunt reguli sau standarduri. In afara de standardul firelor si betelor (clasificarea si felul in care aceasta se face - AFTM se numeste standardul) restul sunt sisteme create la libera alegere de unii din fabricanti. Tandinta este sa te convinga ca firele lor sunt "super" si ca ale concurentilor sunt inferioare.

Deci ... incercati firele daca aveti posibilitate. Asta pentru cei ce au trecut de faza de incepator.

Valentin G
junior
junior
Mesaje: 38
Membru din: 22 Noi 2004, 13:39
Localitate: Bucuresti

Fire de musca - dsfaturi cerute de un incepator

Mesaj de Valentin G » 03 Dec 2004, 11:20

Buna ziua,

Va multumesc pentru sfaturile foarte utile primite pe un alt topic, privind forfacurile de musca. Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi dati cateva sfaturi pentru alegerea unor fire de musca.

Intentionez sa pescuiesc pe raul Arges in apropierea Bucurestiului la clean si avat. Lanseta folosita va fi clasa 5/6. Metode de pescuit: streamer, musca uscata, musca uda.

Va rog sa-mi spuneti pentru cele trei metode de pescuit ce tipuri de fire ar trebui sa aleg.

Sunt convins ca despre acest subiect se pot scrie manuale intregi. Evident ca de multe lucruri imi voi da seama pe parcurs pescuind efectiv. Ceea ce doresc acum este sa ma ajutati sa aleg o varianta potrivita pentru un incepator absolut.

Multumesc.

Valentin

fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 03 Dec 2004, 12:10

Valentin,
Pentru inceput ti-as recomanda un WF plutitor (floating) din aceeiasi clasa cu varga pentru oricare dintre muste (uscate, ude, streamere). Chiar daca firul e plutitor poti pescui linistit pana la o adancime a apei de 2 m cu streamere si cu ude lestate, eventual folosind un forfac scufundator (sink).
Pe masura ce inveti tehnicile de lansare poti sa iei si un fir cu varf scufundator (sink tip) pentru ude si streamere (pe Arges nu cred ca vei avea nevoie de un fir scufundator)

P.S. partizani ai DT-urilor, please, dont shoot me :lol: :lol: :lol:

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 03 Dec 2004, 13:05

Valentin,

Saftul meu (deci trateazal ca atare si nu ca o regula :) ) este sa-ti achizitionezi un fir WF allround. Aici cu allround ma refer la partea activa a firului.

Voi inceraca in cateva cuvinte sa-ti explic la ce ma refer.
Un fir allround are o parte activa ce este un compromis si el i-ti ofera posibilitatea sa pescuiesti cu el in situatii variate ca cele prezentate de tine. Deci firul la care ma refer poate avea o lungime a "bely"(ceea ce eu numesc "partea activa") de ex de 9-10 m (30-33ft).
De ex. la AIRFLO au un tabel si acolo gasesti acest fir al lor care este unul de folosinta "generala" - PolyFuse 7000.

Imagine

Daca vrei sa-ti cumperi fire mai specializate sa te orientezi cam asa (dar fii constient ca ceea ce spun nu este o regula ci o indrumare, o idee):

- uscata - firul sa aiba o parte de "front" (este partea conica dinspre varf a firului) mai lunga. Asta este indicata pentru prezentari de sensibilitate unde pestele poate fii speriat de un pleoscait.

- uda/streamere - firul cu o parte de front mai scurta si un bely tot asa mai compact ... dar aici la bely conteza si clasa, dimensiunea mustei artificiale, ... pestele urmarit ... indemanarea de alnsare a muscarului ...samd.

Concluzie: - un fir WF allround daca accepti compromisul. :)

PS - cumpara-ti un fir bun de o calitate si marca cunoscuta. Nu cumpara facaturi ca poti sa ai nenorocul sa dai banii de pomana. :wink:
Un fir de calitate este unul de calitate.
Te v-a ajuta si sa-ti insusesti lansarea in mod corect, mult mai usor decat o facatura. :lol:
Succes!
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns