marea neagra

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
eugen
veteran
veteran

marea neagra

Mesaj de eugen » 31 Mai 2004, 17:47

a incercat careva sa prinda lufar la spinning in marea noastra? sau alte vietuitoare cu solzi la artificiale de orice fel?
am vazut ca exista ceva lume pe aici din constanta. locuri, specii de pesti, naluci, orice informatie de genul asta ma intereseaza foarte tare.

multumesc anticipat!

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 12 Iun 2004, 09:35

Salut Eugen!

"Spinning"-ul definit ca pescuit cu artificiale in Marea Neagra se poate practica urmarind 3 specii tinta: stavridul, lufarul si rechinul.

La stavrid "scula" de baza este taparina. Detalii de constructie gasesti in cartea lui Tarus sau prin revistele de pescuit. La fel despre tehnica.

La lufar, de obicei se folosesc "piscoturi" grele (60-80, chiar 100g), "ciocanite" din tabla de inox sau eventual cromate. Neaparat struna metalica si mare atentie la degete cind extragi ancora din gura pestelui. Musca crincen si rana se vindeca foarte greu.

La rechin poti folosi acelasi tip de lingura ca la lufar sau mai bine o oscilanta mare cu bataie rapida de a carei ancora agati un guvid prospat jupuit. Dar se prinde foarte rar de pe mal sau de pe diguri. O barca este absolut necesara pentru a avea ceva sanse sa intilnesti un rechin "adevarat".

Stavridul si lufarul se gasesc de obicei in acelasi loc si in acelasi timp. Prin comparatie, daca avatul este "lupul obletilor", lufarul este "lupul stavrizilor". Deci unde exista un banc de stavrizi, teoretic ar trebui sa fie si citiva lufari. Realitatea este cu totul alta, din pacate. Lufarii adevarati de 3-4 kg au disparut de ceva vreme. In ultimii ani au existat capturi, dar in limita a 800g-1kg. Singura exceptie pe care o cunosc au fost 3 lufari peste 2 kg prinsi anul trecut in interval de 20 de minute, de pe un capat de dig. Speram in mai bine pt viitor.

Locuri bune de pescuit, in absenta unei barci sint digurile "de larg". In nordul Constantei sint "celebre" digurile portului Midia. In oras poti incerca pe digul exterior al portului Constanta (in locurile numite "la macara" si "cuibul reginei") iar in sudul orasului pe digurile de la Agigea.

Cel mai bine, in momentul in care ajungi in Constanta si vrei sa incerci intreaba localnicii despre locurile in care se prinde sau cauta-l pe Gica Pescar si afla ultimele "noutati" despre locuri, capturi, tehnici, etc.

Fir intins!

eugen
veteran
veteran

thnx!

Mesaj de eugen » 14 Iun 2004, 11:41

Multumesc frumos pentru ponturi, o sa caut digurile mentionate de tine.
Am fost deja la mare anul asta si am incercat, dar aiurea, pe unde m-a dus capul. Evident nu s-a intamplat nimic. Localnicii pescuiau la guvid, care nu ma tenteaza cat timp nu papa artificiale.
N-am avut pe cine sa intreb de locuri si alte alea, toti se uitau la mine crucis cand m-au vazut cu ce dau. Dar eu stiu sigur ca se pot prinde pesti frumosi si in Mare cu artificiale. Cica am avea chiar si o specie de baracuda care se numeste luci in limbaj local, nu doar lufar si stavrid. Si se poate pescui si la fly. D-aia ma si intereseaza marea, pentru ca e teren virgin pentru pescarii cu artificiale si daca tot ma duc de cateva ori pe an, de ce nu as incerca. :)

Cine este Gica Pescar? Te referi la vreun magazin Gipo din Cta?

Fir intins si tie!

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 14 Iun 2004, 17:26

Da, Gica Pescar e o persoana si in acelasi timp numele unui magazin in care se vind scule Gipo. N-am vrut sa-ti zic sa cauti magazinul ca sa nu sune a "reclama mascata" :)

Lasind la o parte partea comerciala, locul e si "banca de date" a Constantei in materie de pescuit.

Toate bune!

eugen
veteran
veteran

gica pescarul

Mesaj de eugen » 14 Iun 2004, 18:49

okay, am priceput. :)
o sa caut magazinul.

multumesc & numai bine!

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 13 Iul 2004, 11:00

Un articol bine documentat si schema de constructie a unei taparine le-am "redescoperit", rasfoind numerele vechi din "Aventuri la Pescuit". Vezi nr. 12 (iulie 2003).

Scrie răspuns