balti din mures
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
balti din mures
salut. sunt un pescar amator din targu mures, de multi ani merg la pescuit pe baltile din judet, zau, saulia, valeni, faragau, etc.... si de multi ani tot zic ca nu mai merg niciodata in aceste locuri. nesimtirea administratorilor de balti, este mai mare de la un an la altul....dar cred ca si a pescarilor in aceeasi masura. ultima partida de pescuit a fost vineri, 16 mai 2008, inceputa pe balta mare din zau de campie. cum nimeni din jur nu prindea nimic, si asta se intampla de fiecare data in ultimii 2-3 ani (bine, exceptand cei foarte norocosi...., dar sa nu uitam ca anii trecuti se prindea caras mare la greu, crap mult etc) am hotarat sa merg la valeni, dupa 3 ore. aici nu chiar la fel, ci poate...mai dezastru. pescari multi, balta groaznic de neingrijita, peste mult.....de 6-7 centimetrii....pescari cu plase pline de asemenea...vietati, taxa de pescuit normala, povesti nemuritoare din partea administratorului cum ca in urma cu nu stiu cate zile sa prins crap mare....cred ca povestea asta o aude fiecare, indiferent unde merge la pescuit. acum 2-3 ani, la valeni se prindeau crapi la greu, caras foarte mare....normal ca acum nu, daca tot "pescarul" ia kile de puiet, si precum zicea administratorul, mai mult ca sigur ca-l arunca, ca nu are ce face cu el, decat o conserva groaznica de solzi si oase. de ce nu lasati domnilor pescari acesti bieti pesti in balta, sa creasca, sa ne bucuram cu totii de ei, acolo, peste 1 AN- 2?chiar nu aveti in buzunar 1-2 lei sa va cumparati o conserva de peste normal? de ce domnilor administratori nu obligati acesti ''pescari'' sa arunce inapoi pestele mic prins, indiferent de valoarea comerciala a acestuia? asa, degeaba ne inervam ca mergem la pescuit si nu prindem nimic, daca in fiecare weekend se scot zeci de kile de pestishori din lac...si acum sa nu-mi zica cineva, ca iese la pescuit doar pentru a sta la aer, ca atunci ala nu e pescar. aer se poate lua si pana la real, si cumpara conserve, sau eventual un peste adevarat.
si pentru administartori....cat dracu poate sa coste, sa-i dai unui localnic, sa mai curete putin bradishtea de la malul apei, sa impletesti din nuiele niste cosuri de gunoi, ca tot nervosul platitor de taxa sa nu-ti mai lase gunoaiele prin iarba, prin apa, sa fi corect sa-i zici pescarului ca nu mai este peste mare in balta de mult?? adevarul, ca daca ai face asta, probabil rata la mercedes nu ai mai putea-o acoperi de pe urma fraierilor care platesc zi de zi acolo.
pe mine unul sigur nu ma mai goliti de bani, prefer sa merg de 2 ori pe an in delta, si ma costa la fel, ca si cand m-as inerva pe baltile dvs goale de cateva ori pe an si macar stiu ca 1 peste tot prind! daca nu prind, macar am gazde primitoare si ma pot rasfatza cateva zile cu peste gatit de ei, nu de conserve de caras de 5 centimetrii!
dar, deoarece ati ajuns in proprietatea acelor balti cum ati ajuns, nici nu ma mir ca habar nu aveti de administrare, ca vorba aia, o balta nu se administreaza ca o bodega, unde iei fara factura si dai fara bon de casa! mai exista si fonduri europene, dar evident, trebuie muncit pentru ele. si munca nu consta doar in a colecta banii de la pescari!
si pentru administartori....cat dracu poate sa coste, sa-i dai unui localnic, sa mai curete putin bradishtea de la malul apei, sa impletesti din nuiele niste cosuri de gunoi, ca tot nervosul platitor de taxa sa nu-ti mai lase gunoaiele prin iarba, prin apa, sa fi corect sa-i zici pescarului ca nu mai este peste mare in balta de mult?? adevarul, ca daca ai face asta, probabil rata la mercedes nu ai mai putea-o acoperi de pe urma fraierilor care platesc zi de zi acolo.
pe mine unul sigur nu ma mai goliti de bani, prefer sa merg de 2 ori pe an in delta, si ma costa la fel, ca si cand m-as inerva pe baltile dvs goale de cateva ori pe an si macar stiu ca 1 peste tot prind! daca nu prind, macar am gazde primitoare si ma pot rasfatza cateva zile cu peste gatit de ei, nu de conserve de caras de 5 centimetrii!
dar, deoarece ati ajuns in proprietatea acelor balti cum ati ajuns, nici nu ma mir ca habar nu aveti de administrare, ca vorba aia, o balta nu se administreaza ca o bodega, unde iei fara factura si dai fara bon de casa! mai exista si fonduri europene, dar evident, trebuie muncit pentru ele. si munca nu consta doar in a colecta banii de la pescari!
-
- veteran
Re: balti din mures
Pai ce fac cu puietul? O parte il prajesc in tigaie ca saracii localnici au "famelie mare si remuneratie mica...dupa buget", restul il sareaza pentru iarna, sau il dau la porci, la pasarile de curte etc. In 30 de ani de pescuit nu m-a intrebat nimeni de talia pestilor, doar de permis! In Vest paznicul cere sa se uite si la pesti, si asa e noremal.tweety scrie: aici nu chiar la fel, ci poate...mai dezastru. pescari multi, balta groaznic de neingrijita, peste mult.....de 6-7 centimetrii....pescari cu plase pline de asemenea...vietati, taxa de pescuit normala, povesti nemuritoare din partea administratorului cum ca in urma cu nu stiu cate zile sa prins crap mare....cred ca povestea asta o aude fiecare, indiferent unde merge la pescuit. acum 2-3 ani, la valeni se prindeau crapi la greu, caras foarte mare....normal ca acum nu, daca tot "pescarul" ia kile de puiet, si precum zicea administratorul, mai mult ca sigur ca-l arunca, ca nu are ce face cu el, decat o conserva groaznica de solzi si oase. de ce nu lasati domnilor pescari acesti bieti pesti in balta, sa creasca, sa ne bucuram cu totii de ei, acolo, peste 1 AN- 2?chiar nu aveti in buzunar 1-2 lei sa va cumparati o conserva de peste normal? de ce domnilor administratori nu obligati acesti ''pescari'' sa arunce inapoi pestele mic prins, indiferent de valoarea comerciala a acestuia? asa, degeaba ne inervam ca mergem la pescuit si nu prindem nimic, daca in fiecare weekend se scot zeci de kile de pestishori din lac...si acum sa nu-mi zica cineva, ca iese la pescuit doar pentru a sta la aer, ca atunci ala nu e pescar. aer se poate lua si pana la real, si cumpara conserve, sau eventual un peste adevarat.
Oare ce administrator de balta ii spune pescarului ca in acel lac nu e picior (sau coada) de peste? Eu nu am vazut...toti vor sa iti ia banul! Restul e....detaliu. Ce ii pasa lui ca te vei simti frustrat si nu vei mai veni? Pai are destui fraieri care vor incerca macar o data. Iar paznicii de balti si rauri nu sunt corecti cand vorbesc de capturi si locuri...mai bine intrebi alti pescari cu experienta.
Nu te ambala singur ca nu are rost. Aia vinovati nu o citeasca niciodata (cred ca nu stiu sa citeasca).
Si eu am fost indignat de baltile din mures. Concluzie pe raza de 100 km de targu mures nu nici macar un lac pentru pescuit. Aia cu pestii mari o auzi de la oricare administrator.
Acum 4 ani cand am fost ultima data la valeni nu era nici un peste mai mare de 1/3-1/2 kg.
Daca vrei sa te indignezi cu adevarat incerca Faragau care e REZERVATIE NATURALA si se pescuieste in draci aproape orice si oricand. Asa zisul adminstrator nici macar 1 (un) cos de gunoi nu a pus. Oricum de 4 ori am fost pe acolo anul trecut si nu am platit decat odata cand am dat si la pluta e adevarat de nici peste nu am prins (nu vorbesc de 3 pirci si 5 bibanei)
Bezidul e ok dar pentru a te da cu barca.
Si eu am fost indignat de baltile din mures. Concluzie pe raza de 100 km de targu mures nu nici macar un lac pentru pescuit. Aia cu pestii mari o auzi de la oricare administrator.
Acum 4 ani cand am fost ultima data la valeni nu era nici un peste mai mare de 1/3-1/2 kg.
Daca vrei sa te indignezi cu adevarat incerca Faragau care e REZERVATIE NATURALA si se pescuieste in draci aproape orice si oricand. Asa zisul adminstrator nici macar 1 (un) cos de gunoi nu a pus. Oricum de 4 ori am fost pe acolo anul trecut si nu am platit decat odata cand am dat si la pluta e adevarat de nici peste nu am prins (nu vorbesc de 3 pirci si 5 bibanei)
Bezidul e ok dar pentru a te da cu barca.
the angler is catching xxx, not by the lure
ok, merci de raspunsuri
singura mea speranta de a mai pescui pe balta era faragaul, dar daca zici ca acolo e la fel, n-are rost sa mai ard timpul pe degeaba si acolo. singurul lucru care l-am vazut la faragau au fost niste stiuci f frumoase, prinse la rotative. urmeaza sa-mi vizez permisul, si adios balti.
cat despre administratori, eu cred ca ar trebui controlati foarte strict de ministerul agriculturii si al mediului, si nu amenzi frate, puscarie direct!
si ''pescarilor'' la fel. peste tot in lume, fiecare tara, fiecare cetatean isi protejeaza natura, si in cazul nostru fauna acvatica. daca fiecare din noi, ar arunca inapoi macar o treime din pestii prinsi, ma refer la cei mici, ganditi-va ce bine si ce frumos ar fi. dar nimeni nu ia atitudine, si sunt sigur ca daca m-ar vedea careva, ori ar rade de mine, ori ar zice ca sunt prost.
cat despre administratori, eu cred ca ar trebui controlati foarte strict de ministerul agriculturii si al mediului, si nu amenzi frate, puscarie direct!
si ''pescarilor'' la fel. peste tot in lume, fiecare tara, fiecare cetatean isi protejeaza natura, si in cazul nostru fauna acvatica. daca fiecare din noi, ar arunca inapoi macar o treime din pestii prinsi, ma refer la cei mici, ganditi-va ce bine si ce frumos ar fi. dar nimeni nu ia atitudine, si sunt sigur ca daca m-ar vedea careva, ori ar rade de mine, ori ar zice ca sunt prost.
Re: balti din mures
Pai ce fac cu puietul? O parte il prajesc in tigaie ca saracii localnici au "famelie mare si remuneratie mica...dupa buget", restul il sareaza pentru iarna, sau il dau la porci, la pasarile de curte etc. In 30 de ani de pescuit nu m-a intrebat nimeni de talia pestilor, doar de permis! In Vest paznicul cere sa se uite si la pesti, si asa e noremal.
Oare ce administrator de balta ii spune pescarului ca in acel lac nu e picior (sau coada) de peste? Eu nu am vazut...toti vor sa iti ia banul! Restul e....detaliu. Ce ii pasa lui ca te vei simti frustrat si nu vei mai veni? Pai are destui fraieri care vor incerca macar o data. Iar paznicii de balti si rauri nu sunt corecti cand vorbesc de capturi si locuri...mai bine intrebi alti pescari cu experienta.[/quote]
problema de vinerea trecuta de la valeni se pune in felul urmator.......cel din stanga mea, ma rog 3 domni, erau cu un jeep...deci nu cred ca sa pune problema de buget......cei din dreapta mea erau cu un ford focus si un opel astra......ma rog, ei mai aveau si un pustan de 10-11 ani cu ei. ma gandesc, ce multe a invatat acel copil intr-o zi frumoasa de vineri.....
Oare ce administrator de balta ii spune pescarului ca in acel lac nu e picior (sau coada) de peste? Eu nu am vazut...toti vor sa iti ia banul! Restul e....detaliu. Ce ii pasa lui ca te vei simti frustrat si nu vei mai veni? Pai are destui fraieri care vor incerca macar o data. Iar paznicii de balti si rauri nu sunt corecti cand vorbesc de capturi si locuri...mai bine intrebi alti pescari cu experienta.[/quote]
problema de vinerea trecuta de la valeni se pune in felul urmator.......cel din stanga mea, ma rog 3 domni, erau cu un jeep...deci nu cred ca sa pune problema de buget......cei din dreapta mea erau cu un ford focus si un opel astra......ma rog, ei mai aveau si un pustan de 10-11 ani cu ei. ma gandesc, ce multe a invatat acel copil intr-o zi frumoasa de vineri.....
la faragau am vazut stiuci frumoase prinse la pestisor dar in octombrie. Sincer ma indoiesc ca daca da caldura mai reusesti sa convingi sa se hraneasca activ (se hranesc dar foarte selectiv).
Vizeaza-ti permisul , eu am avut partide frumoase pe mures anul asta la stiuca (cam subtire ca si capturi dar decat sa imi pierd vremea pe balta...).
Am observat ca dupa luna iunie pana in septembrie octombrie cam pauza la stiuca cel putin prin zona noastra. Nu vorbesc de capturi ocazionale ....., in schimb devine activ cleanul si avatul.
Vizeaza-ti permisul , eu am avut partide frumoase pe mures anul asta la stiuca (cam subtire ca si capturi dar decat sa imi pierd vremea pe balta...).
Am observat ca dupa luna iunie pana in septembrie octombrie cam pauza la stiuca cel putin prin zona noastra. Nu vorbesc de capturi ocazionale ....., in schimb devine activ cleanul si avatul.
DA intr-o exprimare populara se spune ca au mai multe bete decat gardul.
totusi trebuie sa le admiri stoicismul sa lansezi 18 bete. Eu am pescuit odata cu 2 la fund si 1 la pluta si pur si simplu aveam dureri de cap dupa o ora.
Oricum ce se intampla la Faragau e o tragedie si rusine pentru fiecare dintre noi. Ar fi un loc minunat daca ar fi administrat de oameni nu de animale. Orice resursa acvatica trebuie administrata nu spoliata fara jena. Dar cand locatarul (administrator ce-o fi) e unul care se stie in ilegalitate e normal sa incerce sa dea lovitura mai ales cand e pasibil de pedeapsa penala (asta intr-o tara normala). Numai ca probabil se comporta asa pentru ca are spate *(ca vorba aia trebuie sa mance si gura lor ceva). Vitele ale incaltate de la Agentia de Mediu Mures in raportul din 2006 privind rezervatiile naturale au spus ca s-au instalat cosuri de gunoi (cred ca ala cea a scris raportul nu stia unde e Faragau pe harta).
totusi trebuie sa le admiri stoicismul sa lansezi 18 bete. Eu am pescuit odata cu 2 la fund si 1 la pluta si pur si simplu aveam dureri de cap dupa o ora.
Oricum ce se intampla la Faragau e o tragedie si rusine pentru fiecare dintre noi. Ar fi un loc minunat daca ar fi administrat de oameni nu de animale. Orice resursa acvatica trebuie administrata nu spoliata fara jena. Dar cand locatarul (administrator ce-o fi) e unul care se stie in ilegalitate e normal sa incerce sa dea lovitura mai ales cand e pasibil de pedeapsa penala (asta intr-o tara normala). Numai ca probabil se comporta asa pentru ca are spate *(ca vorba aia trebuie sa mance si gura lor ceva). Vitele ale incaltate de la Agentia de Mediu Mures in raportul din 2006 privind rezervatiile naturale au spus ca s-au instalat cosuri de gunoi (cred ca ala cea a scris raportul nu stia unde e Faragau pe harta).
una dintre pasiunile mele este si fotografia, ma rog, la inceput inca. credeti-ma, ca atata ciuda si nervi am in mine pt ca nimeni nu face nimic, incat de multe ori imi vine sa merg sa ma sui pe masina, si sa fac niste poze pe lacurile astea minunate sa le trimit presei, sau nu stiu, cuiva care ar putea sa faca cunoscute aceste aspecte. sincer, discutam cu cineva mai in gluma sau mai in serios, as face o emisiune pentru pescari si despre pescari, pe una din televiziunile locale. dar nu emisiune gen....frumoasa si parfumata!