twistere si shaduri salau!

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 24 Apr 2009, 08:46

propun un clasament

1.norocoase
2.prinzatoare
3.lungimi
4.culori
5.brand-uri

in final alegem regina balului si o sa facem impresie buna la mr.walleye .
ca idee, car dupa mine macar 2 kg de silicon si pescuiesc cu 2 variante .primavara asta am ramas uimit cum pe o apa tulburica,cand de regula bagam un chartreuse care arde retina ,am avut succes cu negru si culori apropiate de substrat ,ca sa nu mai vorbesc de selectie .
dar vazusem un doc pe discovery chanel cu neofobia in lumea animala .
F&H e capcana ,nu te invata aproape nimic .
walleye

Cracus
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Cracus » 24 Apr 2009, 08:57

adrian frunza scrie:propun un clasament

1.norocoase
2.prinzatoare
3.lungimi
4.culori
5.brand-uri

in final alegem regina balului si o sa facem impresie buna la mr.walleye .
ca idee, car dupa mine macar 2 kg de silicon si pescuiesc cu 2 variante .primavara asta am ramas uimit cum pe o apa tulburica,cand de regula bagam un chartreuse care arde retina ,am avut succes cu negru si culori apropiate de substrat ,ca sa nu mai vorbesc de selectie .
dar vazusem un doc pe discovery chanel cu neofobia in lumea animala .
F&H e capcana ,nu te invata aproape nimic .
1.storm(biban) gata lestat
2.mister twister
3.max 8 cm
4.in fct de adanc,culoare si turbiditate apei-mann's verde gliter,bass asassinalb sidef,slider pink orka-fire tiger
5.mann's,mister twister,slider,bass asassin,orka

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 24 Apr 2009, 09:18

functioneaza dom'le clasamentul !!!

observatie 1 ;cobor sub 4' doar cand are fite si apa sub 40F.
observatie 2 offtopic :de cand sunt pe forum n-am vazut unul sa zica ca tine cont in alegerea greutatii jig -ului de vant .a zis odata zabet ceva de controlul burtii firului da' mergea inchis .
am citit ca unii simandicosi lesteaza jigurile de acasa ,jiguri miiiici sa cada natural .pai degeaba cade natural ,daca arata nenatural .tre sa cada exact ,ca musiu sa aiba timp de reactie.
walleye

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 24 Apr 2009, 09:56

Eu dau in general cu 10 cm, alb, verde(chartreuse), motoroil si portocaliu.
Ca branduri dau cu Walley Assassin, Mann's si MT.
Dau in general cu jigu un pic mai greu decat ar trebui...
Pt ca dau mult pe curgatoare, are grija apa sa imi tina firu intins.

Cand dau pe balta si e vand afara tin vafu jos :lol:

PS: si eu tarai dupa mine cam 100 de plastice si cca 2 kile de jiguri...
Spining....Prea bun ca sa fie light...

MARIUS POPA
veteran
veteran

Mesaj de MARIUS POPA » 24 Apr 2009, 10:53

bun,daca tot facem clasamente, haideti sa vedem ce jiguri folosim, in functie de dimensiunea nalucii, ce nr./greutate, ca si acolo e smecherie;exista nr2/0 cu 9gr. si nr.4/0 tot cu 9gr,.ca ex zic!
daca pescuim pe balta, folosim, acelasi gramaj, daca pecuim pe curgatoare acelasi gramaj ca pe balta,
cu ocazia asta, imi mai imbunatatesc "almanahul pescaresc",sa citez pe unu! :)
pentru naluci de maxim 10cm, ce gramaje folositi,
pentru cele de 8cm,ce gramaje folositi..

sau exista o clasificare de genul:pentru twisterul de 8cm, se foloseste un jig de 10gr.(exemplu)
sa continue balul!
vedem la sfarsit care e regina!
Imagine
Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 24 Apr 2009, 11:20

In limita bunului simt(adika nu pui plastic de 4 cm pe jig de 50 de grame cu 4/0), adancimea si curentul dicteaza greutatea jigului.
Spining....Prea bun ca sa fie light...

Cracus
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Cracus » 24 Apr 2009, 11:40

pe lacuri nu cred ca e cazul sa folosesti jiguri mai mari de 10 grame.
pe ape curgatoare in fct de puterea curentului astfel incat sa poti mentine jigul pe fund si sa ai control asupra lui.aici iti va trebui un bat mai puternic si mai lung zic eu...
primavara pe lacuri incerc mai intai shad de 10,culori naturale armate pe jiguri 4/0 cu greutati de 5grame sau chiar mai mici.aceasta tehnica o folosesc si iarna.daca nu merge treg la shad de 6,8 cm si jig de 5,7 grame.sunt locuri unde daca exista pestisori din abundenta cam greu se lasa pacaliti de artificiale salaii.

TheFly
veteran
veteran

Mesaj de TheFly » 24 Apr 2009, 15:26

Eu dau cu kopyto "custom made" :) adica l-am tinut in cutie langa alte shaduri galbene, verzi, negre, maro, el fiind alb original, si acum are o culoare foarte interesanta si naturala. dimensiunile folosite sunt intotdeauna 5 sau 7 cm. jigul la fel, de 5 sau 7, maxim 8 g. Mai dau si cu jakson, modele asemanatoare cu kopyto dar mai sidefate. Mult mai importanti imi par alti 2 parametrii decat acestia:

1.- lungimea tijei carligurlui, prefer sa iasa carligul undeva la jumatatea shadului sau chiar mai in spate (de obicei in punctul unde incepe coada segmentata) pentu a reduce numarul rateurilor.

2.pozitionarea verticala a carligului in interiorul nalucii, sau mai exact, cat din carlig iese afara. Pentru o evolutie buna a nalucii si ca sa nu se destabilizeze, am observat ca varful carligului trebuie sa iasa afara cam pe la jumatatea curburii sale. Daca este iesit mai mult, naluca incepe sa evolueze aiurea, daca iese mai putin, probabil veti prinde 1 din 10 pesti in cele mai norocoase zile.

De asemenea, firul textil pe langa rolul de senzitivitate si vizibilitate, are si rolul de a mai atenua din greutata nalucii, scufundandu-se mai greu decat un monofilament. Daca totusi plumbul e prea greu, se poate apela la o naluca cu densitate mai mica si plutitoare, care la randul ei mai atenueaza din viteza de cadere. Shadurile cu coada segmentata de calitate, au propietatea ca naturaletea bataii nu este influentata in mod dramatic de gruetatea jigului, tocmai datorita acelei cozi cu lopata mai mare decat in mod obisnuit.

Gata, ca deja va zic prea multe si o sa prinda toata lumea peste :P

MARIUS POPA
veteran
veteran

Mesaj de MARIUS POPA » 24 Apr 2009, 19:03

hai, varsa tot :D !
de exemplu eu am observat ca daca bag jigul mai departe de mijlocul twisterului,(imaginar am trasat mijlocul, sa zicem) evolutia lui nu mai este orizontala,stinga-dreapta, se schimba intr-o bataie si pe verticala,sus-jos, haotica sa zic, la fel si cand folosesc ,un jig de 3-4 gr pentru un twister de 8-10 cm!
si am impresia ca nu mai tinde sa redeie miscarile unor pestisori care stimuleaza vazul salaului,miscari caucaziene, caree sa-l faca sa zvigneasca!..
ati patit ,sau e normala bataia in ambele plane, sa folosesc termeni matematici???
eu zic ca miscarile sunt conduse de greutatea jigului, am sau nu dreptate,el da muzica,dupa care danseaza twisterul, si aici intervine pescarul, sau papusarul, care trage de sfori,si rupe ritmul!
Imagine
Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.

TheFly
veteran
veteran

Mesaj de TheFly » 25 Apr 2009, 13:52

Miscarea in ambele plane este normala, mai mult decat atat, este necesara pentru prezentari naturale. In timp ce miscarea sus-jos (verticala) este cea mai pregnanta si este data de greutatea jigului si de manuirea "vreascului" :P , miscarea stanga-dreapta (orizontala) depinde foarte mult de materialul din care e confectionata naluca si de pozitia carligului, si implicit a jigului, fata de centrul de greutate al shadului. In cele mai multe cazuri, forma jigului de bila (intalnita la 99% dintre pescari probabil) determina oscilatii atat verticale cat si orizontale. Cu toate acestea, vibratia orizontala este mai putin perceptibila decat cea verticala, mai ales in conditii de vizibilitate redusa si nu are o importanta covarsitoare in cazul pescuitului cu jig, precum in cel la vobler de exemplu. Pentru amplificarea miscarii pe orizontala, se poate opta pentru prinderea jigului cu un nod Rapala (care da de fapt naturaletea miscarii si la vobler), sau pentru cine nu doreste sa pairda jumate de zi cu schimabtul nalucii, a unei agrafe cu deschiderea un pic mai mare, atentie insa la greutatea suplimentara a acesteia.

Scrie răspuns