Nichel pur

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
big77pil
utilizator nou
utilizator nou

Nichel pur

Mesaj de big77pil » 09 Mar 2009, 19:14

Stie cineva unde se poate gasi nichel pur ? Ma refer daca se gasesc prin comert diferite piese sau componente din nichel. Vreau sa nichelez niste lingurite cu ajutorul electrolizei si nu gasesc nichel pe nicaieri.

Stiti cumva din ce material sunt facute rezistentele pentru reshouri ?
Daca reusesc sa nichelez cuprul o sa fac un articol cu explicatii.

old_radu
veteran
veteran

Re: Nichel pur

Mesaj de old_radu » 09 Mar 2009, 20:16

big77pil scrie:
Stiti cumva din ce material sunt facute rezistentele pentru reshouri ?
.
Nichelina

NICHEL'INĂ, nicheline, s.f. 1. Aliaj de nichel, cupru si zinc din care se execută sârma întrebuinţată la fabricarea rezistenţelor electrice si unele piese de precizie. 2. Mineral de culoare rosie-arămie care conţine nichel si arsen. - Din fr. nick'eline.
Sursă : DEX'98

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 09 Mar 2009, 20:54

big77pil scrie:Stie cineva unde se poate gasi nichel pur ? Ma refer daca se gasesc prin comert diferite piese sau componente din nichel.
in comert n-o sa gasesti niciodata ceva confectionat din nickel pur, pentru simplu motiv ca nu e nici economic si nici nu are cine stie ce proprietati care sa-l faca "de preferat" in detrimentul altor materiale metalice (fier si aliaje/cupru si aliaje/aluminiu si aliaje), in confectionarea diverselor piese si subansamble...
big77pil scrie:Daca reusesc sa nichelez cuprul o sa fac un articol cu explicatii.
un articol despre ce ? despre nichelare ?
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

big77pil
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de big77pil » 10 Mar 2009, 00:11

miky scrie: in comert n-o sa gasesti niciodata ceva confectionat din nickel pur, pentru simplu motiv ca nu e nici economic si nici nu are cine stie ce proprietati care sa-l faca "de preferat" in detrimentul altor materiale metalice (fier si aliaje/cupru si aliaje/aluminiu si aliaje), in confectionarea diverselor piese si subansamble...
Si unde as putea sa caut nichel pur ?
miky scrie: un articol despre ce ? despre nichelare ?
da

AxA
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AxA » 10 Mar 2009, 00:20

Acum cativa ani era un atelier de acoperiri metalice la Obor in spatele targului de fiare. Aia sigur aveau ca mi-au nichelat mie niste piese la motor.

PS: Nu e mai simplu sa confectionati toate lingurile, sa le finisati si apoi sa le dati la nichelat ? Date gramada nu costa mai mult decat construirea unei bai galvanice. :idea:

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 10 Mar 2009, 10:12

cei care vand nichel pur, in speta furnizorii de chimicale, n-o sa-ti vanda in primul rand pentru ca tu ai nevoie de cantitati mici si ei nu se complica cu asa ceva...
Sansa e sa gasesti la vreun atelier de galvanizare mai vechi, dar si acolo depinde: trebuie sa gasesti un atelier care foloseste pentru nichelare, nichel sub forma de placa (tabla), pentru ca in procesele moderne din ziua de azi nichelul se aduce sub forma de pastile (pellete), iar ca anozi se folosesc cosuri de titan umplute cu aceste pellete...
de ce tabla ? pentru ca intr-un proces "casnic" asa cum banuiesc sau lasi tu sa se inteleaga ca vrei sa faci, e cam tot ce poti amenaja, ...
intrebarea e: nickelul pur e tot ce-ti lipseste ?
nu stiu cat de mult te-ai documentat despre nichelare insa o sa incerc sa-ti fac o imagine cam ce presupune:
in afara de anodul de nichel, pentru electroliza (electrodepunere) se foloseste o solutie (cea mai simpla) de sulfat de nichel, in amestec cu clorura de nichel si cu acid boric, in niste proportii bine stabilite... asta pentru uniformitatea depunerii...
pe langa asta, pentru aspectul depunerii (luciu) se adauga diversi agenti de luciu ( de ex: Rovelux, Stratolux,... sau altii...), care se obtin doar de la furnizorii de tehnologii de galvanizare... iar cantitatile in care se livreaza sunt ambalaje de minim 25 kile (ceea ce ti-ar ajunge vreo 10 ani pentru o baita mica acasa in care sa nichelezi linguri )...
ar mai fi o sansa sa ii obtii (agentii de luciu) sub forma de "mostre" - ambalaj cca 1 kil), daca ii poti convinge sa ti le dea asa...
odata ce ai toate astea procesul il poti incropi intr-o baita dintr-un plastic (din fier nu merge ca intra fier in solutia de nichelare si o otraveste, pH solutiei de nichelare fiind 3,5 - 4, deci acid, ataca fierul) care sa reziste la temperatura de lucru, adica 50-60 grd. Celsius (optim 55) (plastic : PP sau PVC sau...otel cauciucat))
pentru lucrul efectiv ai nevoie de un redresor de curent continuu, la 12 V, unul d-ala de incarcat baterii de masina fiind numai bun dar cu posibilitatea reglarii curentului dupa piesele pe care vrei sa le acoperi...
pentru o acoperire uniforma si corespunzatoare (inclusiv luciul), piesele trebuie nichelate sub agitare continua, mecanica sau prin barbotare cu aer... un aparat d-ala de oxigenat acvarii fiind iarasi de mare ajutor ajutor...
este inutil cred sa-ti spun ca piesele (lingurile) trebuie lustruite cat se poate de bine inainte de nichelare, pentru ca sunt sigur ca asta aveai oricum in vedere
si acum sa-ti zic cate ceva despre nichelul asta:
lingurile sau orice piese nichelate vedem noi in comert, de fapt nu sunt nichelate si atat... ele au pe ele o depunere de nichel-crom
nichelul este un metal galbui la culoare, cu proprietatea ca se poate lustrui pana la luciu oglinda sau se poate depune cu luciu oglinda in astfel de bai de nichelare... culoarea este insa destul de naspa...
culoarea aia frumoasa, alb-argintie este data de fapt de crom... motiv pentru care acoperirile astea se fac in combinatie: se depune intai un strat de 5-8 microni de nichel si apoi unul de crom de 0,3-0,5 microni...
depunerea se face direct pe cupru sau alama, pentru depuneri pe fier se mai face inainte o cuprare, sau se folosesc retete speciale, care confera aderenta pe fier...
ce poti realiza tu acasa este numai partea de nichelare, cel mult...
cuprarea este exclusa in conditii casnice, solutiile de cuprare fiind de regula pe baza de cianura de sodiu... mai exista si cuprari acide, foarte putin aplicate la noi in tara pentru ca sunt agentii foarte scumpi...
Cromarea iarasi este exclus de realizat in conditii de "home", pentru ca solutia este pe baza de anhidrida cromica, agent cancerigen, care iti impune ventilatie (pentru ca lucrezi tot la cca 60 grade celsius si se degaja vapori)... de asemenea pentru cromare ti-ar trebui un redresor mai puternic ...
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...

big77pil
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de big77pil » 10 Mar 2009, 10:35

Eu vreau sa acopar lingurile prin electroliza , iar vasul in care voi face electroliza este destul de mic (o sticla de ulei de masline daia cu forma patrata , taiata la jumate ) . Nichelarea se face in felul urmator : vasul se umple cu otet alb in care se pune putina sare apoi se pune anodul si catodul din nichel pur si se conecteaza la o sursa de tensiune pana cand substanta capata o culoare verzuie (de la nichelul descompus) . Cand substanta este verzuie, in locul catodului de nichel se pune piesa care trebuie nichelata. Pentru mai multa stralucire se adauga in substanta putin zahar :wink:

Tipul asta de pe youtube procedeaza exact cum am explicat eu mai sus :
http://www.youtube.com/watch?v=A0xFlIQ9MhQ

Daca ai rabdare sa citesti toate comentariile o sa iti dai seama ce simplu este procesul si piesele ii ies foarte frumos nichelate.

Dar problema principala este ca nu stiu de unde sa gasesc nichel .
Stiti cumva acumulatorii aia cu Nichel au cumva in interiorul lor niste tije de nichel pur ?

Am si o reteta pentru argintare si am toate substantele de care am nevoie dar imi trebuie 2 anozi din argint si anozii trebuie sa fie placute de argint cu suprafata mai mare decat a pieselor care trebuie argintate ... si e cam greu sa fac rost de acesti anozi. Am facut rost de niste bucatele de argint dala care se foloseste la unele contacte (intrerupatoare din combinat cred).

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 10 Mar 2009, 10:51

big77pil scrie: Dar problema principala este ca nu stiu de unde sa gasesc nichel .
Stiti cumva acumulatorii aia cu Nichel au cumva in interiorul lor niste tije de nichel pur ?

Am si o reteta pentru argintare si am toate substantele de care am nevoie dar imi trebuie 2 anozi din argint si anozii trebuie sa fie placute de argint cu suprafata mai mare decat a pieselor care trebuie argintate ... si e cam greu sa fac rost de acesti anozi. Am facut rost de niste bucatele de argint dala care se foloseste la unele contacte (intrerupatoare din combinat cred).
Cred ca solutia ar putea veni de la monezile vechi.
Uite, spre exemplu, moneda de 100 lei care mai era inca in circulatie in urma cu 4-5 ani, (aia mare cu Mihai Viteazul pe ea) este din nichel (dupa unele surse) sau din otel placat cu nichel (dupa alte surse).

Mai interesant este cu monezile din argint. Se mai gasesc inca si unele piese nu au valoare numismatica (cele degradate), caz in care vei plati doar argintul din ele.
In urma cu ceva timp cautam si eu astfel de monezi ... si poate te vei amuza unde am gasit 2 bucati ... ei bine, la groparul satului (ala de sapa gropi in cimitir). :wink: :oops: :shock:

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 10 Mar 2009, 11:32

ma rog... daca tie ti se pare simpla si de treaba chestia asta... iti doresc succes...
parerea mea e ca pentru a nichela 3 linguri pe zi, in conditii de experimente de laborator, doar asa prin experiente care sa arate ca asa se poate... nu merita efortul sa cauti nickel pur... decat doar pentru satisfactie personala...
altfel, te asigur ca "lucrurile nu sunt totdeauna ceea ce par a fi"...
ala acolo in filmuletul ala incearca sa isi produca singur clorura de nichel de care are nevoie pentru solutia de nichelare, din sare si otetul ala... ma tem ca pentru asta vei avea nevoie de cateva ore de asteptat,... poate chiar poti sa faci un pescuit intre timp :D... pana se dizolva nickelul ala...
deci daca vrei tu sa-ti nichelezi o lingura sau doua,... poti incerca...
daca insa vrei sa nichelezi mai multe... poate merita sa cauti totusi un atelier de galvanizare...
succes !

Scrie răspuns