lansete si mulinete spinning

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

eugen
veteran
veteran

lansete si mulinete spinning

Mesaj de eugen » 24 Apr 2004, 20:09

Salut Daniel,

te referi la scule marca cabelas sau la scule pe care le poti lua de pe cabelas? si cam de ce buget dispui pentru shopping? ar trebui sa dai un buget aproximativ pentru recomandari mai precise. eventual cu ceva detalii despre nalucile pe care le folosesti.

eu am o lanseta tourney trail si un mitchell gold, luate de pe cabelas. cred ca e o achizitie super ok la banii aia (vreo 80 USD, parca). a prins biban, stiuca, pastrav, clean si salau, cu voblere, plastice si metale. dar asta nu inseamna ca se preteaza chiar perfect la toate aplicatiile.

dupa un an si ceva de uz, pot sa-ti spun ce parere am: batul e excelent pentru stilul meu, se incarca beton conform asteptarilor, simt si un jig de 2 grame si pot pescui si cu naluci mai grele de 15. e sensibil, usor si rapid. precizez ca-i vorba de un IM7 de 6"6', 1/8 - 1/2 oz, medium fast, pentru pescuit cu plastice moi.

nu este bun insa pentru pesti mai mari de 2kg, la vidra, vara trecuta am pierdut un pastrav frumos din cauza batului, pur si simplu nu mi-a permis sa controlez eu drilul, s-a curbat complet si gata. nu s-a rupt, e drept, dar pestele a facut ce-a vrut el. acum ma pregatesc sa-mi fac o comanda pentru un bat mai puternic, pe asta vechi voi continua sa-l folosesc pentru maruntisuri.

mulineta, pe de alta parte, abia astept sa o inlocuiesc. e varza, cu toti cei 10 rulmenti. e finuta, are frana buna si arata fain (daca-ti place stilul clasic) dar e prost conceputa, surubul de prindere de la bail este incastrat in plastic, deci ramai rapid fara arc si o poti folosi doar dand bail-ul cu mana. totusi, un prieten are acelasi model si nici o problema, posibil sa fi fost si ghinionul meu. oricum, eu n-o recomand pe asta.

as zice chiar sa nu-ti cumperi un combo, chit ca vei plati cateva zeci de dolari in plus. ia-ti sculele separat, in functie de apele unde pescuiesti tu si nalucile pe care le folosesti. orice alegere vei face, o sa descoperi niste limite. ca sa acoperi toate speciile, cea mai comprimata solutie este sa ai doua lansete si o mulineta cinstita (si nici atunci nu poti lua in considerare somnul, de exemplu).

ca idee generala (si strict din punctul meu de vedere), mulineta nu-ti lua decat Shimano, Daiwa, cel mult Penn. bete poti sa-ti iei linistit din cele semnate Cabelas, sunt ok, mult mai bune decat ce vei gasi pe piata din Ro.

clasa Tourney Trail este entry level, costa vreo 60 USD. cele mai scumpe sunt mai bune. Am pus mana pe un XML recent si chiar mi-a placut tare. Dar as prefera un St Croix Avid totusi.

Oricum, vezi si tu pe la prieteni ce lansete au si orienteaza-te, e mai bine asa. Exista bete bune si ieftine si la alte marci.

Mulineta cu cel mai bun raport calitate-pret de pe Cabelas, din cele vazute de mine, este Shimano Symetre (80 USD). Nu stiu nimic despre mulinetele semnate Cabelas si nici n-am de gand sa le incerc.

cam asta ar fi tot ce-ti pot spune eu. sper ca nu te-am ametit si mai tare.

weekend placut!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 26 Apr 2004, 09:49

salut,

parerea mea:
din nefericire nu-ti poti cumpara o lanseta specializata pentru biban, salau, clean si avat
depinde si de cati bani ai pentru ce spui tu ti-ar trebui cam 3 lansete

daca vrei totusi pentru inceput o lanseta de spinning universala, eu iti recomand un fenwick hmg ( codul pe cabelas este cred GS70ML-2 )
este o lanseta cu actiune medie si putere medium-light, poti pescui cu ea cu rotative, oscilante mici, voblere, la clean, avat, biban, mai putin salau cu twistere
o mulineta daiwa marimea 2000 s-ar potrivi la fix, poti incerca daiwa capricorn ( codul este CA2000A )
toata treaba asta bate cam spre 300 usd cu tot cu livrare in romania

daca ti se pare foarte mult spune in cati bani tb. sa te incadrezi si putem sa cautam un combo ceva
in orice caz, e difici de recomandat ceva pe care nu ai pus mana, ma refer in mod special la bete

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 26 Apr 2004, 13:17

Cred ca Dan are perfecta dreptate dar conteaza bugetul pe care vrei sa-l aloci.Se pot gasi mulinete bune si pe pita noastra,gama Banax te poate satisface.In privinta betelor cred ca totul depinde de gust si bani.Betele americane sunt de o foarte buna calitate dar trebuie sa le cunosti sau sa ceri parerea unui cunoscator.

eugen
veteran
veteran

pentru conformitate

Mesaj de eugen » 26 Apr 2004, 14:09

uite o clasificare orientativa cu optiunile pentru lansete de pe Cabelas.

lansete super premium cu garantie pe viata.
GLX de la G.Loomis si Legend Elite de la St Croix.
in jur de 300 USD.

lansete premium cu garantie pe viata.
IMX si GL3 de la Loomis, Avid de la St Croix, G1000 si
Certified Pro de la Lamiglas. de la 110 USD pana la 250
USD.

lansete premium fara garantie pe viata.
Fenwick HMG, Falcon Low Rider, Cabelas XML, Gl2 de la
Loomis, Premier de la St Croix, Daiwa, Berkley, Shimano,
Airrus, samd. de la 80 USD pana la vreo 150.

lansete medium level
de la 60 pana la 80 USD poti sa gasesti majoritatea
producatorilor de mai sus (mai putin Loomis, St Croix si Lami,
care nu se coboara atat de jos). neaparat sa vezi lanseta
inainte de a o cumpara, daca dai doar atat.

lansete low level
sub 60 USD mai produc lansete doar cativa producatori, gen
Penn, Abu Garcia, Mitchell, Shakespeare samd. nu-ti lua,
gasesti precis ceva comparabil si la noi si nu se merita sa
astepti pana vine pachetul.

Pentru orientare la fata locului: www.cabelas.com.
1 oz = 28g
1 lbs = 453g
lure weight = plaja de greutati recomandata (naluci)
line weight = rezistenta firului recomandat
action= de la “extra fast� pentru un bat foarte rigid
pana la “slow� pentru un bat parabolic
pieces= numarul de segmenti

Asta e tot ce-ti trebuie ca sa te descurci prin tabele. Mai bine faci o selectie si dup-aia intrebi pe forum daca are cineva modelul respectiv. Poate ajungi sa si vezi lanseta inainte sa dai banii. Eu zic ca-i mai bine asa. :)

Respect!

legio1083
veteran
veteran

xxx Eagle II & Daiwa Caprice/Kastor/...

Mesaj de legio1083 » 26 Apr 2004, 16:30

Era odata un combo care ma vrajise... F.E.II & Dw.Odine. Imi pica fata cand citeam "prospectul"... Acum nu mai este. A ramas xxx Eagle dar Odine a disparut. In probe ar ramane Caprice , Kastor si Laguna.Intre 50si 70$ /buc. Acum cred ca undeva pe la 2000, 2500 ca marime , doar ca nu stiu exact care din bete ar fi cel potrivit. GS705 de 7' . linie de 8-20, naluca de 3/8-1, putere MH ar fi ceva ce s-ar preta pt Delta, la stiuca salau si avat. Acum daca as sti exact ce inseamna 7' si celelalte inscrisuri ar fi cu totul altceva... 80 $ ar fi pretul lansetei, deci cam 150 para'/ total + taxe de 40% , iti vine sa te gandesti de doua pri inainte de a te apuca sa visezi cu oshii deschisi ... :cry:
Atunci te duci si stergi de praf GoldStar Uranus de 2.40, 10-40g si Rainbiw 330 care a rezistat eroic in lupta cu stiuca de asta toamna... Oooof !... :?
Sa traiti o mie de ani in pace!
Costi 8)
Legio - Patria Nostra

Prieteni Pescari _Iasi

Daniel Chiper
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Daniel Chiper » 26 Apr 2004, 16:41

Multumiri pt. sfaturi. Bugetul meu e aproximativ 200 USD. Pana acum propunerea lui Eugen, respectiv Cabelas Tourney Trail + Shimano Symetre pare cea mai buna, mai ales ca batul e verificat. Ramane sa mai iau si un bat mai puternic (asta pt. Delta, ca baltile de pe acilea, adica Bacau, o sa-mi dea mai rar ocazia) cand o mai fi buget :wink:

Daniel.

eugen
veteran
veteran

cabelas

Mesaj de eugen » 26 Apr 2004, 18:37

Daniel,

nu te grabi cu aprecierile pozitive, fenwick-ul lui dan este verificat mai multi ani decat varga mea cabelas si a prins si pesti mai mari. :) cam orice bat ti-ai alege o sa-ti dea satisfactie, sunt altceva decat alea cu care suntem noi obisnuiti de oferta autohtona.
vezi ca exista un combo xml + symetre pe la vreo 150. clar o sa fie mult mai bun un xml decat al meu, din cate stiu seria XML este facuta pe blancuri loomis. daca esti din bucuresti, poti sa te joci un pic cu unul la magazinul din spate la mim tim. tot acolo o sa vezi si modelul 2004 shimano symetre, deja vei sti dinainte ce urmeaza sa primesti.
acum ca ai zis bugetul, pot sa-ti zic ce-as face eu daca as fi in situatia ta. cum pentru mine lanseta e partea cea mai importanta dintr-un combo, as da toti banii pe o lanseta buna iar mulineta mi-as lua mai tarziu. iar lanseta pe care mi-as lua-o ar fi un st croix avid 6'6" din doua bucati, fast, de la 5 la 17g care acopera cam toate tipurile de naluci pe care le vei folosi la biban, clean, salau, avat, chiar si stiuca "normala". repet, asta as face eu, mie imi plac lansetele scurte si rapide. mulinete care sa te tina un an sau doi gasesti si in ro, dup-aia mai vezi tu. avantajul ar fi ca ai garantie pe viata la bat, iar daca vei vrea candva sa-ti iei altceva, il vei putea vinde foarte usor, poate chiar la pret de catalog.

PS_daca dai cu textil, asigura-te ca mulineta pe care ti-o vei lua bobineaza cu spire incrucisate, altfel vei avea parte de multe peruci.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 27 Apr 2004, 09:43

Va salut si eu. Am nevoie de cateva opinii din partea voastra. Si eu vreau sa-mi iau un ceva scule pt. clean, pastrav, si voi folosi voblere (salmo, cozma) 3 pana la 5 cm.
Ce parere aveti, pt. lanseta, de un Ron Tomphson, model Monterra de
2,10 m si actiune 5-18 gr. , carbon ? Astept raspunsurile voastre. Va multumesc.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

eugen
veteran
veteran

ron thomson

Mesaj de eugen » 27 Apr 2004, 12:22

salutare,
am vazut un ron thomson o singura data la un tip, o avea de vreo cativa ani si era foarte multumit de ea. n-are de ce sa nu mearga la pastrav si clean. nu-ti trebuie cine stie ce sensitivitate, din cate stiu chiar se recomanda lansete din fibra de sticla pentru voblerit. totul e sa arunce bine si sa fie usoara, atacul oricum il simti pana in umar. fir intins!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 28 Apr 2004, 09:25

salut,

cred ca un sfat bun iti poate da doar cineva care a pus mana pe ea, eventual a si pescuit cu ea
cati bani costa ?

Scrie răspuns