dimensiune carlige/agrafe

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Nonosu
utilizator nou
utilizator nou

dimensiune carlige/agrafe

Mesaj de Nonosu » 08 Oct 2013, 22:47

Salutare tuturor. Sunt nou venit pe aici, si sper sa gasesc raspunsurile pe care le caut pe acest forum. Probabil s-a mai discutat pe tema asta, sunt curios daca poate sa imi explice careva cum sta treaba cu dimensiunea carligelor si agrafelor, atunci cand vrei sa cumperi online de pe un site. Nici un site nu am vazut sa prezinte o legenda din care sa iti dai seama, ce vrea sa insemne nr 1 la un carlig, si ce vrea sa insemne nr 12(este un exemplu), mai precis care este mai mare. Banuiesc ca mai apar diferente si in functie de producatorul acestuia.
Pe langa acestea marimi, nr1, nr2, etc...mai apar si nr 1/0, 2/0 ...la fel am aceiasi problema si cand vine vorba de agrafe, varteje...
Poate unii mi-ar spune "de ce nu te duci intr-un magazin si vezi acolo la fata locului" ei bine, sunt intr-o localitate in care nu exista nici un magazin de pescuit, cel mai apropiat fiind la 60km. Si in plus online am observat ca varietatea este mult mai mare decat intr-un magazin.
Daca ma puteti lamuri, va multumesc!

johnnybravo
Moderator
Moderator

Re: dimensiune carlige/agrafe

Mesaj de johnnybravo » 08 Oct 2013, 23:02

carligele gamakatsu aveau o hasura in spate, ca si caietele de matematica, doua patratele au 1cm.
sunt site-uri care dau marimi reale la produse (poze la scara 1:1) apoi altele dau dimensiunile in inch.
dimensiunile la carlige sunt in ordine crescatoare a marimii numerotate astfel:
nr.22->...-> nr.1 -> nr. 1/0 -> ... -> nr. 10/0
exista si diferente intre diferite branduri/modele pt o a aceeasi dimensiune.

spune pt ce specii ai nevoie de carlige si te ajutam cu niste marimi apoi vei constata singur diferentele (nu stau sa caut pe net dar sunt convins ca exista scale in spatele fiecarui nr de carlig pt a vedea largimea curburii carligelor)

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 09 Oct 2013, 20:13

Producatorii de carlige nu pun la dispozitie si dimensiunile lor, ti se da decat numarul. Dimensiunea difera in functie de producator, model de carlig, specia de peste pentru care este conceput carligul, tipul momelii. Nu exista ceva standard. Daca s-ar pune la dispozitie, pe langa fotografii, si un tabel cu dimensiuni, probabil incepatorii si nunumai, ar primi un mare ajutor. Eventual poti sa ceri sfatul unui consilier al magazinului, sau de ce nu al prietenilor mai in tema. La agrafe regula cu "numar mare=dimensiune mica" dispare si devine "numar mare=dimensiune mare". La varteje e la fel ca si la carlige, ca si exemplu: vartej nr. 18 < vartej nr. 16. La agrafe si varteje, pot sa zic ca sunt un pic mai standardizate dimensiunile, exceptie fac cele specializate pe pescuitul la crap, unde de regula sunt mai mari la dimensiuni, de ex: vartej nr.8 pt. pescuit la crap (gen Korda), > decat vartej nr. 8 pt. pescuit universal (gen Colmic), aici intervin niste standarde englezesti. And so on...
Urasc atarnatorii!

Nonosu
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Nonosu » 10 Oct 2013, 11:35

Multumesc frumos! Acum m-am mai lamurit. O zi buna tuturor si fir intins.

Scrie răspuns