Va rog sa imi dati cateva sfaturi utile...
Treba sta cam asa: am cumparat o bucata de pamant (cam 1900 de m) - practic e o fasie de pamant, lata de 15 -16 m si lunga de 100 si ceva de m. in partea dinspre sosea intentionez sa imi construiesc o casuta. Iar in partea din spate sa imi fac o ... BALTA!
Panza freatica e foarte ss in acea zona, adica la 80 -120 de cm dau de apa. Ma gandeam sa sap cu un excavator pana pe la 2m -2,5 m adancime. Vreau sa fac balta cam de 30 -35 de m de lunga si cam 9 -10 m de lata. Adica va fi ca un fel de canal mai lat..
Ma gandeam ca fiind pe panza freatica nu trebuie sa am scurgere... ca doar se reimprospateaza singura nu?? (adica pe timpul caldurilor apa de la suprafata se evapora, iar de jos izvoraste apa..

Balta vreau sa o fac pt mine, pt hobby, nu pt castig sau profit.
Acum, vreau de la voi sa stiu niste pareri, adica daca ma imbat cu apa rece... daca e viabil proiectul, daca e adevarata teoria mea cu "reimprospatarea" apei din panza freatica. Sa nu ma trezesc cu o cloaca unde dupa 3 luni se vor sufoca pestii...
In privinta excavatului, am gasit cu 50.000 pt metrul cub... adica la 600 mc ma costa 30 de bulioane (acceptabil!).
In priviinta popularii ... aici e marea dilema. Fiind de dimensiuni mici, probabil ca NU voi putea creste Somni (pestii mei preferati...). Ma gandesc sa o populez in prima faza cu vre-o 50 -60 de bucati de crap intre 1 si 2 kg, apoi sa bag vre-o 200 de kg de caras si stiuca cat cuprinde... Mai am 5 somni pitici pe care-i am in casa in acvariu (prinsi anul trecut la Pescariile Cefa...) - somni care de-abia asteapta sa aiba un bazin mai mare unde sa innoate liberi.
Carasul si Crapul for fi pt evenimente deosebite (cand vin pe la mine prieteni, la gratar si alte alea-alea) iar stiucile vor avea rolul de a se hrani cu puietul - ca sa evit suprapopularea cu pesti mici. Somnii pitici vor avea rolul sa mai haleasca din pestii mici care mor si sa mai curete balta de icre... si de mormolocii de broasca.
... Cam asa am gandit-o io. Va rog sa va spuneti parerea, adica daca proiectul va fi sau nu viabil. Am dubii cu privire la balta asta pe panza freatica, unii zic ca e ok, ca apa se reoxigeneaza singura... Altii imi spun sec ca se vor sufoca pestii si ca acolo vor exista doar broaste si tantari..
Cam prin 10 iunie trebuie sa incep lucrarile, asa ca va rog, bagati sfaturi la greu!
Numai bine!