Peste proaspat

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Cucu Ionel
senior
senior

Peste proaspat

Mesaj de Cucu Ionel » 05 Sep 2006, 16:12

Fratilor,am o problema.Am fost la Dunare la pescuit,in weekend,si n-am prins mai nimic.Ca sa nu vin cu mana goala acasa am cumparat salau de la pescarii cu plasele din satele de pe malul Dunarii,3 kg.Era congelat,am zis ca numai bine rezista pana acasa.Dupa ce l-am dezghetat am inceput sa-l curat,dar am avut un soc,putea de-ti venea rau!Carnea nu arata rau,nu se sfaramita,putea interiorul,matele mai precis.Nu stiu ce sa mai cred,sunt stricati sau nu?Sincer,pana acum n-a fost nevoie sa-mi cumpar peste,asa ca nu stiu ce efect a avut congelarea asupra intestinelor. :cry:

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 05 Sep 2006, 16:29

poate au fost congelati dupa ce incepusera sa se strice matzele...
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 05 Sep 2006, 16:29

Regula pe care o aplic la peste (si nu numai) e simpla:
daca am cel mai mic dubiu nu mananc
Iti recomand sa faci la fel
Salaii aia probabil au fost congelati dupa ce erau imputiti deja.
Oricum eu n-as manca peste congelat cu matele in el, sau cumparat de te miri unde.
Am patit-o la Metro cu pastrav la gheata eviscerat. Cand am ajuns acasa ieseau coastele prin carne. Direct la gunoi.
De atunci nu mananc decat peste cumparat viu sau prins de mine

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 05 Sep 2006, 18:19

salaul de regula este un peste usor alterabil,trebuie curatat de mate imediat dupa ce moare,daca e sa duc ceva acasa,caut sa pastrez viu pana la plecarea de pe rau.
daca e sa ai dubii in privinta prospetimii vreunui aliment,nu-l manca,te poti inbolnavi :!:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

grama v
veteran
veteran

Mesaj de grama v » 06 Sep 2006, 07:28

sincer sa fiu imi place pestele sa-l prind si sa-l maninc,deci daca prind mai bag si la congelator,binenteles curatat de mate si solzi.intr-un an un prieten imi spune ca pestele se tine mai bine necuratat cu matele in el la frig, cica nu-si pierde gustul!!!! :shock: am pus citiva si asa si cind i-am dezghetat am avut acelasi soc ca si voi ,nu se putea minca .

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 06 Sep 2006, 07:32

Tavi scrie:Regula pe care o aplic la peste (si nu numai) e simpla:
daca am cel mai mic dubiu nu mananc
Asta e clar.. La fel si la mine.. Daca are cat de cat iz de stricat, mai bine il arunc decat sa mai patesc te miri ce..
Probabil salaul respectiv a fost tinut o zi intreaga in barca si s-a alterat cat de cat (mai ales daca il tii in soare)
Fiind inghetat isi pastreaza izul pana cand e dezghetat...

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 06 Sep 2006, 07:44

grama v scrie: am pus citiva si asa si cind i-am dezghetat am avut
acelasi soc ca si voi ,nu se putea minca .
si eu am pus salau intreg la congelator. dupa cateva saptamani, cand l-am decongelat, nu avea nimic. mentionez ca erau vii cand i-am congelat.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Lostrita
utilizator constant
utilizator constant

Peste congelat

Mesaj de Lostrita » 06 Sep 2006, 09:01

Consum doar peste proaspat, nu am nevoie sa ajung acasa cu nu stiu ce cantiate de peste sa mi impresionez vecinii.Pestele congelat isi schimba calitatile nutritive.

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 06 Sep 2006, 09:03

Tavi scrie:Am patit-o la Metro cu pastrav la gheata eviscerat. Cand am ajuns acasa ieseau coastele prin carne.
Asta se practica la toate supermarket-urile. pestele este eviscerat, filetat, feliat si alte alea abea atunci cand incepe sa se strice!!!
Daca trebuie neaparat sa cumpar peste, il cumpar de la Carefour din acvariu sau in cel mai rau caz de pe gheata dar asta doar daca arata impecabil.
La partidele mai lungi de pescuit, dupa ce prind pesti mai "sensibili" (salau, biban), la cel mai mic semn ca vor sa moara, ii eviscerez, le dau un praf de sare si ii bag in lada frigorifica la gheata. Solzii nu trebuie curatati neaparat deoarece nu afecteaza cu nimic gustul carnii. In loc de dozele normale(care tin foarte putin mai ales la lazile din plastic) eu folosesc 2 sticle de 1,5 litri pline cu apa si congelate.
Spining....Prea bun ca sa fie light...

georgelucius
senior
senior

Mesaj de georgelucius » 06 Sep 2006, 15:20

@Cucu Ionel
Salaul respectiv a fost pus la congelat cu inceput de alterare.
Daca e congelat proaspat, cu tot cu mate, se pastreaza foarte bine, cum dealtfel se congeleaza toti pestii oceanici de dimensiuni mici.
Deci intentia pescarilor a fost clara de a da tzeapa.
In timp ce sta congelat procesele alterative se stopeaza, deci nu avea cum sa fie congelat proaspat si sa se strice apoi in congelator.

Scrie răspuns