vipificator III scrie:
Hai ca am aberat destul dar poate esti vanator si ai vazut ca vanatoarea cu luneta nu este o vanatoare de goana ci o vanatoare unde tu cauti vanatul sau il astepti in adapost sau patul(pe pozitii relativ fixe si min 100m iar celalalt accesoriu este binoclu si poate o girueta cine cauta la peste 300m vanatul) este o vanatoare linistita fara surle trambite nu este acea adunatura de betivi care se impusca intre ei si din gresala mai cade un godac sau iepure si fac gura si ei si gonasii de zici ca vin tatarii.

eu iti spun ca nu e oaie, tu insisti sa o culegi de ciulini....lunetele sunt de mai multe feluri, unele cu magnificatie fixa altele cu magnificatie variabile (ex 7x70 unde 7 reprezinta magnificatia si 40 reprezinta diametrul lentilei sau 3-9x40 - variabila unde 3-9 reprezinta magnificatia variabila)
Prin prisma magnificatiei lunetele sunt impartite in trei categorii...lunete asa zise de goana, lunete asazise de panda si lunetele universale (medii)
Lunetele de goana au magnificatia incepand chiar de la 1x adica nu mareste deloc pana pe la 2,5x adica mareste de 2,5 ori.
Daca te-ai fi uitat vreodata prin una din lunetele pe care cu mandrie mi le-ai copiat dupa net ai fi vazut ca la magnificatie maxima x18, x24 tu un incepator care nu stie sa se uite prin luneta iti ia 5 minute sa vezi o tinta la 50m, daca te uiti prin una de goana x2 sa zicem iti ia cam 1 secunda sa vezi tinta la 50 m....drept urmare lunetele astea cu magnificatie mare nu sunt indicate la o vanatoare unde vanatul apare aproape si se misca repede ex mistretul cand este vanat la goana...face 10 metri cam in 2 secunde.
Daca nici acum nu ai inteles cum sta treaba cu lunetele de viteza iti promit ca iti fac niste planse.